Гроші - ввечері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші - ввечері

Казна та Політика
795
Банки продовжують інвестувати в ОВДП, незважаючи на активізацію кредитування економіки. За січень - березень 2011 р. портфель кредитів, виданих юридичним особам, став "товщим" на 21,3 млрд грн. Втім, судячи з усього, для банківського сектора все ще характерна надлишкова ліквідність.
Останнім часом залишки на кореспондентських рахунках банків не опускаються нижче позначки в 17 млрд грн., в окремі дні перевищуючи рівень в 23 млрд грн. Нагадаємо, в кінці лютого залишки ліквідних коштів банківської системи становили менше 13 млрд грн.
Очевидно, що зайві гроші, які банки не готові віддавати в руки приватного бізнесу, йдуть на фінансування потреб держави. З початку поточного року банки наростили вкладення в державні облігації (ОВДП) на 15,2% - до 63 млрд грн. (станом на 13 квітня).
Усього в обігу перебувають ОВДП на 146,8 млрд грн. 43% зазначеної суми державі позичив банківський сектор. Станом на 1 березня найбільше паперів державного походження значилося на балансі "Райффайзен Банку Аваль" - більш ніж на 10 млрд грн.
"Справді, банки як і раніше активно купують ОВДП. Так, банки відновили кредитування, але ще не настільки активно, щоб переключити на видачу кредитів всю наявну ліквідність, - розповідає Володимир Кравченко, директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль". - Ми розраховуємо, що кредитування реально запрацює у другій половині року, тоді держпапери стануть менш актуальними для банків".
У свою чергу, Ощадбанк вклав в ОВДП також майже 10 млрд грн. Активно купують низькодохідні цінні папери банки із західним капіталом - УкрСиббанк (8,3 млрд грн.), "ОТП Банк" (3,7 млрд грн.), Укрсоцбанк (3,3 млрд грн.). Високий попит на ОВДП, в тому числі і з боку банків, штовхає вниз прибутковість державних облігацій.
Так, на аукціоні минулого вівторка, 12 квітня, інвестори подали заявки на купівлю ОВДП на загальну суму 3,4 млрд грн. Це дозволило Мінфіну розмістити держоблігації на 740 млн грн. (втричі більший обсяг у порівнянні з попереднім аукціоном) під більш низьку відсоткову ставку.
Так, прибутковість 6-місячних і 12-місячних ОВДП зменшилася в порівнянні з попередніми торгами на 0,2 в.п. (до 6,5%) і 0,5 в.п. (до 7,95%) відповідно. При цьому прибутковість довгострокових 3-річних облігацій знизилася на 0,3 в.п. - до 10,45% річних.
Відзначимо, що в найближчий місяць Мінфін чекають великі планові погашення раніше розміщених ОВДП. Так, перше велике погашення більш ніж на 1 млрд грн. має відбутися вже 20 квітня. Крім того, в цей день буде виплата купонного доходу в розмірі 333,4 млн грн. Ще за двома випусками ОВДП погашення намічені на 27 квітня.
Обсяг коштів, який необхідно повернути інвесторам за тримісячним випуском, становить 905 млн грн., за держоблігаціями, які перебували в обігу два роки, - 429,3 млн грн.
Крім того, вже на 4 травня заплановано найбільше погашення найближчого місяця на 1,38 млрд грн. У цей же день очікуються купонні виплати в розмірі 141,8 млн грн. Можна припустити, що з метою рефінансувати борги уряд буде розміщувати все нові ОВДП.
"Після успішного зниження прибутковості ОВДП на аукціоні у вівторок ймовірність того, що Мінфін продовжить дотримуватися даної політики в короткостроковій перспективі, є високою", - вважає Олександр Печерицин, начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку".
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас