Долар програє у світовій війні валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар програє у світовій війні валют

Валюта
1758
У порівнянні з золотом долар обрушився в небувалу прірву. Такі валюти, як китайський юань, дихають у потилицю основній світовій резервній валюті, пише оглядач Die Welt. Якщо ще в 1970-х року за унцію золота (31,1 г) давали 35 доларів, то сьогодні вже 1488 доларів. На думку Райнгарда Хельмута з берлінського ICM InvestmentBank, "недавній стрибок ціни на золото став яскраво вираженим негативним сигналом для долара".
"Долар переживає наразі кризу довіри, яка підриває провідне положення цієї валюти, - продовжує автор публікації Даніель Екерт. - Все більше гравців сумніваються в тому, що долар надалі буде виконувати функцію основного опорного стовпа фінансової системи. Такі сумніви висловлюють і багато орієнтованих на експорт країн, перш за все в Азії, де накопичені гігантські валютні резерви".
Так, валютні резерви Китаю оцінюються в більш ніж 3 трлн доларів, причому простежується тенденція до накопичення як доларової складової резервів, так і до покупки інших валют. Це дає змогу владі КНР стримувати зростання юаня. "США й інші країни наполягають на тому, щоб Пекін послабив валютний контроль", - пише автор, додаючи, що МВФ назвав фінансову політику Китаю фактором ризику для світової економіки, що почала одужувати після глобальної кризи.
Як йдеться далі в статті, з січня курс долара в порівнянні з євро знизився на 8% - і це при тому, що єдина європейська валюта теж не може похвалитися жвавістю. Однак, на думку аналітиків, чекати на історичні прірву березня 2008 року, коли за долар давали 1,60 євро, не доводиться. Що стосується ціни на золото, то вона може рушити в напрямку 1600 доларів за унцію.
Американська економіка все ще наймогутніша в світі і майже вдвічі перевищує наступну за величиною, китайську. Проте, ставить питання оглядач, чи настільки вона динамічна, щоб формувати єдину резервну валюту? Після фінансової кризи експерти відзначають тривалу рецесію в деяких сегментах економіки США. Побоювання пов'язані і з завзято високою інфляцією, що становить 9%.
Динаміку демонструють і такі великі країни, що розвиваються, як Бразилія, Росія, Індія і Китай. Однак поки, констатує німецьке видання, не настав час для зміни провідної валюти з долара на юань. Зростання юаня до долара склало за минулі 12 місяців всього 4,5%.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас