Банки не змогли заморозити активи Каддафі через трансліт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не змогли заморозити активи Каддафі через трансліт

Казна та Політика
715
Великі міжнародні банки, які на прохання урядів повинні заморозити рахунки колишніх і чинних політиків з Тунісу, Єгипту та Лівії, не можуть цього зробити через варіативності написання арабських імен в трансліті.
В одному тільки міністерстві фінансів США використовують 12 варіантів написанні імені лівійського лідера Муаммара Каддафі. Однак, на думку лінгвістів, існує близько сотні способів трансліту імені лідера Джамахірії. Тому банки побоюються, що випадково можуть заморозити активи не того Каддафі, передає Взгляд.ру з посиланням на The Wall Street Journal.
Відзначається, що на відміну від інших так званих скриптових мов (японська, китайська), арабська мова не має єдиної системи транслітерації. Варіант вимови і написання імені варіюється в залежності від регіону, де проживає його носій. Також у письмовій арабській мові міститься кілька голосних, які відкривають великий діапазон для переказів в латиницю. Так, ім'я Моххамед може також писатися як Махмут або Мехмуд, і це далеко не всі варіанти.
За даними видання, коли араби заводять рахунки в західних банках, їм пропонується самим вибрати варіант написання свого імені. Проте це не вичерпує проблему. Зараз для пошуку імен в картотеці клієнтів використовується спеціальна система, аналогічна інтернет-пошуковику, в якій, зокрема, міститься 110 варіантів написання імені Каддафі. Але експерти відзначають, що варіацій написання імені лівійського лідера набагато більше, тому фахівцям банків доводиться переглядати мільйони файлів вручну.
Як повідомлялося, влада США в рамках санкцій проти Лівії заморозила майно і вклади Каддафі та його наближених більш ніж на 34 млрд. дол.
Сформована лівійськими бунтівниками Перехідна національна рада (ПНС) зажадала доступу до заморожених за кордоном рахунків лідера Муаммара Каддафі.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас