АУБ проти покладення на банки функцій з виявлення публічного обтяження майна клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ проти покладення на банки функцій з виявлення публічного обтяження майна клієнтів

Валюта
290
Асоціація українських банків виступає проти покладання на банки функцій з виявлення публічного обтяження майна клієнтів.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
"АУБ звернулася до НБУ з пропозицією ініціювати внесення змін до закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", який містить вимоги щодо виконання банками невластивих їм функцій. Зокрема, у банкірів викликають стурбованість спроби законодавця перекласти функції органів державної влади і відповідальність за їх виконання на банки, які є самостійними господарюючими суб'єктами", - йдеться в повідомленні.
Асоціація відзначає, що згідно з положеннями пункту 6.4 статті 6 закону про платіжні системи при відкритті рахунку клієнтом, щодо рухомого майна якого існує публічне обтяження, накладене державним виконавцем, банк повинен зупинити видаткові операції з цього рахунку на суму обтяження і повідомити державному виконавцю про його відкритті.
Здійснення дій, спрямованих на виявлення публічного обтяження майна клієнтів та вжиття заходів, спрямованих на обмеження видаткових операцій клієнтів, не є банківською діяльністю.
За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, відповідні функції, які здійснюються з метою виконання передбачених законом рішень, повинні покладатися не на банки, а на органи Державної виконавчої служби, спеціально створені для виконання даної функції.
Крім того, АУБ відзначає, що перевірка банками наявності публічних обтяжень рухомого майна клієнтів, які відкривають рахунки, призводить до суттєвого уповільнення їх обслуговування, що в більшості випадків викликає невдоволення клієнтів.
У зв'язку з цим асоціація запропонувала НБУ ініціювати доповнення статті 6 закону про платіжні системи переліком випадків, коли банки не повинні здійснювати зазначені дії (наприклад, при відкритті поточних рахунків, операції з яких будуть виконуватися за допомогою спеціальних платіжних засобів (тобто карткових рахунків), соціальних (пенсійних) рахунків, відкриття яких здійснюється безкоштовно, рахунків із спеціальним режимом використання, стягнення коштів з яких заборонено чинним законодавством України тощо).
Крім того, АУБ запропонувала передбачити у законі про платіжні системи можливість обміну інформацією між банками та державними виконавцями в електронному вигляді, на подобу чинної системи обміну інформацією між банками та органами Державної податкової служби при відкритті рахунків.
Як повідомляло агентство, раніше АУБ виступила проти покладення на банки додаткових контрольних функцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас