Нова Конституція Угорщини викликала хвилю протестів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова Конституція Угорщини викликала хвилю протестів

Казна та Політика
393
Парламент Угорщини в понеділок, 18 квітня, затвердив нову Конституцію країни. За неї висловилися 262 особи, проти - 44. Як відзначає агентство dpa, законопроект був підготовлений тільки однією партією ФІДЕС - Угорський громадянський союз, лідером якої є прем'єр-міністр Віктор Орбан. Цій правоконсервативній партії належить більше двох третин голосів у парламенті, які необхідні для ухвалення нової Конституції. Опозиційні соціалісти і "зелені" голосування бойкотували.
На думку критиків, новий Основний закон дає владній партії та главі уряду Орбану більш широкі можливості для керівництва та закріплення своєї влади. Так, у випадку поразки на виборах 2014 року у Віктора Орбана залишається можливість розпустити парламент і призначити перевибори, передає агентство AFP. Ліва і ліберальна опозиція критикувала законопроект ще на стадії обговорення, зазначає агентство dpa. Проект нової Конституції викликав протести в угорському суспільстві. У Будапешті за останні кілька днів пройшов цілий ряд маніфестацій опозиції, неурядових організацій та громадських рухів, які виступали проти ухвалення нового закону.
Уряд Німеччини висловив занепокоєння у зв'язку з результатами голосування в угорському парламенті. "Побоювання, що виникли на початку цього року у зв'язку з новим законом про ЗМІ, не зникли, а тільки посилилися після ухвалення сьогодні нової Конституції", - заявив державний міністр у МЗС ФРН Вернер Хойер. Раніше свою стурбованість вже висловили ООН і Євросоюз, який, зокрема, відзначив як недолік обмеження Основним законом свободи дій конституційного суду.
Як очікується, нова Конституція буде підписана президентом Угорщини Палем Шміттом 25 квітня. Закон набуде чинності 1 січня 2012 року.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас