Банки Великобританії втратили конкурентну перевагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Великобританії втратили конкурентну перевагу

457
Британським кредитним організаціям варто чекати скорочення прибутковості своїх інвестицій, пише у вівторок "РБК daily" з посиланням на The Financial Times.
Згідно з висновками Банківської комісії Великобританії, представила свій звіт на минулого тижня, найкращим кроком у зміцненні стабільності національної фінансової системи буде поділ традиційних та інвестиційних банківських операцій, а також значне збільшення вимог до достатності банківського капіталу. Банки, зокрема, будуть більш тісно зв'язані по руках і ногах в області розширення свого кредитного портфеля через вимоги британських регуляторів довести коефіцієнти капіталу першого рівня до показника як мінімум в 10%. Нагадаємо, що в більшості інших європейських країн місцеві регулятори обмежуються підвищенням цих вимог до рівня, згаданого в III Базельській угоді (7%).
У той же час існуюче законодавство ЄС дозволяє європейським банкам вибирати форму власності своїх підрозділів, що працюють за межами країни базування. У межах союзу банки можуть відкривати як свої дочірні компанії (у такому випадку вони будуть підкорятися всім вимогам місцевої влади), так і звичайні філії, підконтрольні вже домашньому регулятору.
Таким чином, європейські банки, що відкривають філії в Великобританії, отримають перевагу. Це особливо актуально зараз, коли влада країни намагається знайти покупця на 600 відділень банку Lloyds і місцеві банкіри побоюються, що він буде з материкової Європи.
Проте експерти стверджують, що приводу для паніки все ж немає. "Теоретично різниця у вимогах до капіталу в 3 в.п. є дуже значною і важливою. Правда, тут є цілий декілька "але". Купівля відділень Lloyds актуальна лише для дуже великих європейських гравців, які напевно визнані системно значущими інститутами у себе вдома. У цьому випадку вимоги до достатності їхнього капіталу перевищують базельські 7%. На практиці різниця між вимогами місцевих і британських регуляторів виявиться вже не настільки високою", - пояснив російському виданню аналітик EIU Джейсон Керейан.
На його думку, ймовірність того, що активи Lloyds залишаться в руках британських власників, залишається дуже високою, і місцевим представникам фінансового сектора поки не варто переживати через можливість приходу на ринок нового великого гравця.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас