Податкова реформа РФ у нафтовій галузі повинна бути погоджена з Білоруссю і Казахстаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа РФ у нафтовій галузі повинна бути погоджена з Білоруссю і Казахстаном

Енергетика
183
Реформа оподаткування в нафтовій галузі в Російській Федерації, так звана "60-66", повинна бути узгоджена з Білоруссю і Казахстаном в рамках Митного союзу. Якщо Астану зміни експортних мит практично не зачеплять, то у випадку з Мінськом це може обернутися черговим загостренням російсько-білоруських відносин. У результаті процедура погодження може затягнути введення податкового режиму, пише видання РБК daily.
"Є питання, пов'язані з єдиним митним простором. Росія не може приймати рішення про зміну митних зборів без погодження з країнами - учасницями Митного союзу", - сказало РБК daily джерело в Мінфіні РФ. За його словами, це певна процедура, пов'язана з обговоренням і схваленням Комісії Митного союзу, яка займе певний час. "Поки питання офіційно не поставлене урядом Росії, обговорення не почнеться. Тому ті терміни, які зараз називаються, дуже оптимістичні", - резюмує джерело. Представники Комісії Митного союзу на питання про процедуру погодження нового податкового режиму не відповіли.
З боку Казахстану проблеми зі схваленням системи "60-66" виникнуть навряд чи, в першу чергу через незначний оборот між країнами. Так, наприклад, минулого року Росія поставила до Казахстану 3,77 млн т нафти, тоді як у самій країні було видобуто близько 100 млн т. Білорусія, власний видобуток якої не перевищує 3 млн т на рік, навпаки, сильно залежить від російського "чорного золота".
Наприкінці минулого року після тривалих переговорів президенту Білорусі Олександру Лукашенку вдалося умовити Росію обнулити експортне мито на нафту, яка завозиться в країну. Разом з тим Білорусія зобов'язалася виплачувати в російський бюджет мито на всі нафтопродукти (за російськими ставками), що продаються за межі країни.
Білоруські НПЗ не славляться великою глибиною переробки, і отримані темні нафтопродукти вигідно гнати в Європу, де їх використовують як сировину для нафтохімічної промисловості. Подібною схемою користуються і російські нафтовики, і саме з нею покликаний боротися новий податковий режим "60-66".
"Для Білорусії, економіка якої переживає не найпростіші часи, підвищення експортних мит на темні нафтопродукти може стати серйозним ударом, тому що позбавить її одного з основних джерел доходу", - пояснює аналітик Газпромбанку Олександр Назаров. На його думку, керівництво країни так просто не поступиться в цьому питанні і може в черговий раз пригрозити альтернативними варіантами імпорту нафти.
"У будь-якому випадку навіть з новими митами на нафтопродукти переробка російської нафти буде більш рентабельна, ніж венесуельської", - говорить президент Центру політичної кон'юнктури Костянтин Симонов.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас