Ъ: Пішли за скороченою процедурою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Пішли за скороченою процедурою

Казна та Політика
4617
Майбутній власник "Укртелекому" австрійська EPIC почала масові скорочення співробітників у найбільшій телекомунікаційній компанії країни. Співробітникам пропонують звільнятися "за згодою сторін", що передбачає значні компенсації. Але спостерігачі відзначають, що зробити це компанія прагне до оформлення своїх прав на "Укртелеком", оскільки після цього їй буде необхідно виплачувати більш значні компенсації.
В "Укртелекомі" почалися масові скорочення штатів. Зокрема, з семи відділів Центру управління телекомунікаційними мережами оператора (77 співробітників) скорочують чотири (32 співробітники), стверджують співробітники центру в листі, який вони направили главам Фонду держмайна Олександру Рябченку та главі Федерації профспілок України Василю Харі, омбудсмену Ніні Карпачовій та голові "Укртелекому" Георгію Дзекону. "Працівникам пропонують звільнитися за згодою сторін або написати заяву про переведення на 8-годинний робочий тиждень зі скороченням окладу з 1 червня", - пишуть співробітники "Укртелекому".
Подібна реорганізація проводиться і в регіонах. Так, у понеділок депутат Дніпропетровської облради Катерина Відякіна заявила, що за останні кілька місяців чисельність місцевої філії оператора скоротилася майже в 2 рази. Про те, що працівникам оператори пропонують підписати заяви про звільнення "за згодою сторін", вони говорять і на юридичних форумах, де просять юридичну консультацію з даного питання.
У прес-службі оператора, а також голова правління компанії Георгій Дзекон на запит не відповіли. Не стала коментувати цю тему і директор департаменту маркетингу "Укртелекому" Світлана Каткова. У її департаменті, за словами джерел в апараті, також пройшли значні скорочення. А голова об'єднаного профкому підприємства Людмила Топіхіна заявила, що скорочень в компанії немає. "Є реорганізація, люди йдуть за згодою сторін, - заявила вона.- Їм усім виплачується компенсація".
Співробітники "Укртелекому" у своєму листі зазначають, що за чинним колективним договором оператора при звільненні за згодою сторін працівники зі стажем до 10 років отримують компенсацію - 3 посадові оклади, зі стажем від 10 до 20 років - 4, зі стажем понад 25 років - 6. Ця угода діє до моменту передачі прав власності на держпакет акцій підприємства новому власнику - австрійському концерну EPIC. 11 березня концерн підписав договір про купівлю компанії з Фондом держмайна, але права на акції компанія отримає лише в травні після перерахування всієї суми покупки.
Але з моменту підписання договору розміри компенсації значно вищі, йдеться в умовах приватизації. Співробітники зі стажем до 5 років повинні отримати не менше 6 місячних посадових окладів, річний оклад – ті, хто пропрацював від 5 до 10 років, дворічний - зі стажем роботи від 10 до 20 років і трирічний - працюючі понад 20 років. "У першу чергу зараз скорочують старожилів", - говорить один з авторів листа Володимир Дичко, який пропрацював в "Укртелекомі" 15 років.
У результаті новий власник компанії значно економить на скороченнях, говорить аналітик інвестиційної групи ТАСК В'ячеслав Іванишин. Річний фонд оплати праці "Укртелекому" становить понад 2,3 млрд грн. А середньорічна кількість співробітників "Укртелекому" в 2010 році склала 75,7 тис. осіб. Раніше галузеві аналітики відзначали, що для рентабельної роботи компанії їй необхідно скоротити від 20% до 40% персоналу. Тобто, якщо "Укртелеком" скоротить хоча б 20% співробітників з середнім стажем роботи в компанії від 5 до 10 років, після отримання прав на компанію їм потрібно буде виплатити близько 460 млн грн. А зараз - в 4 рази менше.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас