Яценюк пропонує ввести посаду уповноваженого з питань захисту прав платників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк пропонує ввести посаду уповноваженого з питань захисту прав платників податків

196
Народний депутат (НУ-НС) Арсеній Яценюк пропонує запровадити в Україні правозахисний інститут - уповноваженого з питань захисту прав платників податків, який буде моніторити виконання податкового законодавства та дотримання прав платників податків.
Це передбачено проектом закону №8398 від 18 квітня 2011 року, який спрямований на стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу.
Даний орган повинен забезпечити ефективність функціонування податкової системи та стати гарантом забезпечення інтересів платників податків.
Крім того, документом передбачається знизити розмір ПДВ із 20% до 18% на 2011-2012 роки і до 15% з 2013 року, і розмір податку на прибуток з 23% до 18% впродовж 2011 року і до 15% з 2012 року.
Також автор законопроекту вважає за необхідне ліквідувати деякі збори: на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (зважаючи на те, що податок сплачується кінцевим споживачем); збір у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на електричну та теплову енергію; збір у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ, збір за місця паркування транспортних засобів; туристичний збір (у зв'язку з відсутністю належної інфраструктури даний податок потребує додаткового адміністрування), збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності.
"Нами запропоновано впровадити трирівневий розмір ставки податку на доходи фізосіб. Таким чином, буде забезпечено перенесення податкового навантаження з незаможних українців на тих, хто має середні та великі статки..." - зазначається у пояснювальній записці до проекту закону.
Крім того, депутат пропонує скасувати податкову міліцію. Він вважає, що даний орган дискредитував себе і став прикладом мілітаризації фіскальної системи в Україні.
Яценюк, крім іншого, наголошує на необхідності скасувати оподаткування відсотків за депозитами і забороні юрособам включати витрати на придбання товарів/послуг у фізосіб-СПД до валових витрат. "Скасування цієї норми має вберегти економіку країни від чергової хвилі безробіття і порушення прав самозайнятих підприємців, які надавали послуги або поставляли товари юридичним особам-підприємцям", - відзначається в пояснювальній записці.
В питанні автоматичного відшкодування ПДВ передбачається ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення порядку та строків відшкодування у вигляді штрафу в розмірі 1000-2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Законопроект передбачає ряд норм щодо врегулювання строків і підстав для перевірок малого і середнього бізнесу, а також зниження розмірів штрафів за порушення.
Також передбачено довгоочікуване реформування спрощеної системи оподаткування, в основі якої лежить розподіл "спрощенців" на п'ять категорій: самозайняті підприємці, мікропідприємці, малі підприємці, середні підприємства, середні виробничі підприємства.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас