НБУ відзначає зростаючу актуальність використання нацвалют країн СНД у взаємній торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзначає зростаючу актуальність використання нацвалют країн СНД у взаємній торгівлі

Валюта
286
Використання національних валют країн СНД в торгівлі стає все більш актуальним, але прогрес у цьому напрямку стримується низкою об'єктивних факторів, повідомив заступник глави Національного банку України Ігор Соркін.
"Розширення використання нацвалют у взаємній торгівлі стає все актуальнішим, враховуючи підвищення волатильності курсів провідних світових валют, політики знецінення нацвалюти, яка здійснюється низкою країн", - сказав він під час міжнародного інвестиційного форуму "Ялтинські ділові зустрічі".
"Чим вищий попит на нацвалюти держав-учасниць СНД при використанні в якості розрахункових валют для обслуговування товарообороту, тим кращий додатковий ефект від їх використання. Однак існує низка факторів, які обмежують зростання такого попиту", - підкреслив Соркін.
Серед чинників, що знижують попит на нацвалюти, заступник глави Нацбанку, зокрема, назвав незбалансованість торгівлі між країнами-учасниками СНД. "Всі країни СНД, крім Російської Федерації, мають дефіцити зовнішньої торгівлі", - зазначив Соркін.
Крім того, за його словами, до таких факторів належать курсові коливання, високий рівень інфляції, низький рівень розвитку фондових ринків, значне зовнішнє боргове навантаження.
"На пострадянському просторі перераховане має великий вплив на стабільність нацвалюти", - підкреслив він. У зв'язку з цим заступник голови Нацбанку висловив думку про необхідність додаткових зусиль для зниження таких ризиків та підвищення привабливості нацвалют.
"Інакше буде відчуватися стійкий дефіцит валют країн, з якими існує дефіцит зовнішньої торгівлі. Це спровокує тиск на обмінний курс навіть при збалансованості платіжного балансу", - сказав Соркін.
За його словами, ці фактори гальмують створення розрахункової системи з використанням нацвалют за участю центральних банків.
Разом з тим, НБУ відпрацьовує питання розширення використання нацвалют в розрахунках, зокрема, в рамках можливого укладення угоди про проведення операцій своп з Нацбанком Республіки Білорусь. "Ми досягли певного прогресу в цьому питанні", - підкреслив він.
Заступник голови Нацбанку також відзначив важливість узгоджених дій щодо здійснення розрахунків в нацвалюті в рамках певних міжурядових програм і проектів.
Крім того, за його словами, істотна присутність російського капіталу в банківській системі України створює передумови для розширення запозичень у російських рублях.
"Нацбанк підтримує розширення запозичень у російських рублях. Особливо, беручи до уваги цільову спрямованість цих потоків на обслуговування взаємної торгівлі", - сказав Соркін.
Крім того, він наголосив на актуальності впровадження реальних інструментів хеджування валютних ризиків.
"Нацбанк розглядає пропозиції українських бірж з впровадження торгівлі цими інструментами, а саме - повноцінної біржової торгівлі розрахунковими ф'ючерсами на курс гривня - іноземна валюта та золото", - сказав він.
За його словами, також готуються рішення щодо лібералізації валютного ринку: мова йде про операції своп, форвард.
"Були проведені дискусії на засіданні Правління НБУ щодо лібералізації валютного ринку. Ми скоро вже офіційно зможемо оголосити про ці рішення", - пообіцяв заступник голови Нацбанку.
Крім того, І.Соркін повідомив, що в 2010 році основною валютою розрахунків за зовнішніми контрактами українських компаній з підприємствами країн СНД залишався долар США: його частка у надходженнях за експорт склала 55,9% від загального обсягу розрахунків, а у виплатах за імпорт - 76,2%. Частка російського рубля в надходженнях за експорт у 2010 році склала 35,8% від загального обсягу розрахунків, а у виплатах за імпорт - 17,2%.
Характеризуючи ситуацію в банківському секторі України, І.Соркін повідомив, що сьогодні в країні мають банківську ліцензію 176 кредитно-фінансових установ. У тому числі, діють 55 банків, створених за участю іноземного капіталу: 20 з них з 100%-им іноземним капіталом.
"З країн СНД лідирує Російська Федерація, капітал якої складає 24,5% у загальній структурі іноземного капіталу", - сказав Соркін.
При цьому за його даними, на початку поточного року спостерігаються позитивні тенденції в банківському секторі, які пов'язані, серед іншого, із зростанням довіри до банківської системи і збільшенням прибутковості кредитно-фінансових установ.
"З початку року спостерігається зростання депозитів, яке перевищило докризовий 2008 рік. Ми повністю повернули депозити в банківську систему, які були втрачені на початку кризи, що позитивно характеризує довіру до банківської системи, з боку громадян України - основного інвестора банківської системи" , - підкреслив він.
"Більшість банків працює з прибутком, але 29 банків ще перебувають в збитковому стані", - повідомив він.
За оцінкою заступника глави Національного банку України І.Соркіна, позитивні тенденції дозволяють очікувати, що в 2011 році збиткові банки з часом впораються із завданням переходу на прибуткову діяльність.
У цілому за оцінками НБУ банківська система України відновилася після кризи і цілком може обслуговувати потреби зростаючої економіки країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас