Для Фірташа газ по 170 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для Фірташа газ по 170 дол.

Енергетика
6260
Бізнесмен Дмитро Фірташ домовився з Кабміном про постачання дешевого газу своїм хімічним підприємствам. Трейдер RosUkrEnergo, в якому Фірташу належать 50% акцій, продасть його хімзаводам 4 млрд кубометрів газу по $170 за тисячу кубометрів. У результаті собівартість виробництва добрив на заводах вдасться знизити на 40-65%.
У суботу прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив агентству Bloomberg, що Росія погодилася знизити з $390 до $170 за тисячу кубометрів вартість газу для українських виробників азотних міндобрив. За цією ціною буде поставлено 4 млрд кубометрів палива - майже 10% річного обсягу поставок російського газу в Україну.
Насправді мова йде про газ трейдера RosUkrEnergo (RUE), в якому російському "Газпрому" належить 50%, ще 50% - підприємцю Дмитру Фірташу, розповіло джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Причому паливо буде поставлено виключно хімпідприємствам, що входять до Group DF Фірташа, - концерну "Стирол", черкаському і сєверодонецького "Азоту" і "Рівнеазоту".
"Швидше за все газ буде поставлятися через афілійовану з Дмитром Фірташем компанію за давальницькими схемами", - зазначив співрозмовник. Цю інформацію підтверджує джерело в групі. За словами співрозмовника в Міненерго, на початок квітня "Нафтогаз" повернув RUE близько 11 млрд з 12,1 млрд кубометрів газу. Хоча мав на це термін до кінця поточного року. У RUE і "Газпромі" від коментарів відмовилися.
Взамін на поступки частина обсягу міндобрив, які підприємства вироблять з газу RUE, буде продана на внутрішньому ринку. У березні в Group DF повідомили, що хімпідприємства Фірташа підписали з аграріями договори, що передбачають поставки на внутрішній ринок добрив за цінами на 20-25% нижче ринкових. Назви компаній і обсяги не розголошуються, але відомо, що постачання не перевищать половини виробленої хімпідприємствами продукції.
Виробничі потужності хімпідприємств Дмитра Фірташа становлять близько 70% потенційного виробництва аміаку в країні, близько 60% - карбаміду і майже 100% - аміачної селітри. А зниження ціни газу для них значно підвищить їх конкурентоспроможність на світовому ринку, відзначають в ІК "Трійка Діалог Україна".
За оцінками компанії, середня собівартість виробництва аміаку в Україні становить $325/т, карбаміду - $318/т, аміачної селітри - $290/т. А при поставках газу по $170 за тисячу кубометрів вона знизиться до 190/т (-41,5%) при виробництві аміаку, $140/т (-55,98%) - карбаміду і $100/т (-65,5%) - аміачної селітри, говорить керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук.
За даними Держагентства з управління державними корпоративними правами та майном (колишнє Мінпромполітики), у 2007 році виробники азотних міндобрив, які зараз підконтрольні Дмитру Фірташу, також спожили 4 млрд кубометрів газу. Тоді вони сукупно виробили 3,55 млн т аміаку, 1,89 млн т карбаміду і 2,47 млн т аміачної селітри. Виходячи з поточної ціни цієї продукції, Дмитро Фірташ може виручити від продажу продукції в 2011 році приблизно $3 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас