Азаров рекламує Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров рекламує Україну

Казна та Політика
498
Наприкінці минулого тижня в містечку Боао на південнокитайському острові Хайнань пройшла сесія щорічного Міжнародного азіатського форуму. У цьому році форум відзначив своє десятиріччя. Форум, який називають "літнім Давосом", з кожним роком має все більший вплив. Господар заходу - Китай - є безумовним лідером Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Це друга економіка світу після США. За підсумками 2010 р., ВВП Китаю досяг $5,88 трлн. Золотовалютні резерви країни в минулому році зросли порівняно з 2009 р. на 18,7% - до $ 2847 млрд. Експерти прогнозують, що вже через десять років Китай може вийти в лідери світової економіки. У цьому році захід зібрав глав урядів, представників ділових кіл, фахівців і вчених з більш ніж 40 країн і регіонів світу. Учасники обговорювали можливості використання результатів глобалізації та регіональної економічної інтеграції для всіх країн.
Для України участь в азіатському аналогу Давосу стала дебютом. У своєму виступі на китайському острові прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що навряд чи можна стабілізувати валютну ситуацію, "якщо країни, що є емітентами резервних валют, мають колосальні зовнішні борги і бюджетні дефіцити". При цьому, відзначив Азаров, до країн міжнародні фінансові організації висувають жорсткі вимоги щодо дефіциту держбюджету.
"А чи не є розвинені країни дестабілізатором світової фінансової системи?" - запитав глава уряду. Він висловив упевненість, що перед керівниками великих "вісімки" (G8) і "двадцятки" (G20) і великих держав "стоїть велика відповідальність і великі завдання з розробки принципово нових підходів і порядків".
Глава українського уряду не упустив можливості розповісти азіатським партнерам про інвестиційний потенціал України. Азаров нагадав, що Україна володіє значними площами родючих земель, а також має в своєму розпорядженні значний науково-технічний потенціал. Прем'єр додав, що Україна має угоди про зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі (Норвегія, Швейцарія, Ісландія і Ліхтенштейн), на завершальному етапі перебуває підготовка договорів з Канадою, Ізраїлем та Сінгапуром. Не забув похвалитися й високими темпами зростання економіки. "Зараз Україна вступила в смугу складних реформ, які вимагають дуже серйозної наполегливості, але ми впевнені, що шлях реформування нашої економіки, нашої держави - це єдина можливість для прискореного економічного і соціального розвитку країни", - додав він.
За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, візити вищих посадових осіб нашої країни в азіатський регіон дають "можливість українській стороні розширити напрямок роботи з азіатськими ринками". "На сьогодні, за грубими підрахунками, 30% нашого експорту з'їдається азіатськими ринками. Тобто, ігнорувати цей факт, і не брати участі в подібних форумах було б просто недалекоглядно", - сказав експерт. Одним з головних переваг України Устенко називає вигідне географічне місце розташування. "Зокрема, Китай розглядає Україну як базу просування своїх товарів у Західну Європу", - підкреслив він.
Для китайських інвесторів серйозний інтерес становлять вітчизняна аерокосмічна галузь, літакобудування і видобуток залізної руди. За підсумками зустрічей Миколи Азарова з головою КНР Ху Цзіньтао та представниками китайського бізнесу анонсувалося підписання низки угод. Зокрема, про будівництво експресу Київ - Бориспіль та окружної дороги навколо Києва, а також угоди про співпрацю між Партією регіонів України і Компартією Китаю. Також планувалося підписання техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва електростанції в Щолкіно (Крим).
Особливу увагу учасники боаоського форуму приділили питанням енергетичної безпеки. Українська сторона, зокрема, дотримується думки, що відмовитися від виробництва електроенергії на АЕС сьогодні неможливо. Проте, враховуючи досвід трагедії на японській АЕС в Фукусімі, необхідно максимально посилити заходи безпеки при проектуванні і будівництві нових атомних електростанцій, вважають вітчизняні фахівці і політики. Офіційний Київ також заявив про готовність брати участь у розробці "зелених" технологій для максимального зменшення викидів в атмосферу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас