Японці будуть очищати морську воду від радіації мінералами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці будуть очищати морську воду від радіації мінералами

196
Оператор АЕС "Фукусіма-1" компанія ТЕРСО планує почати операцію зі скорочення рівня радіаційного забруднення морської води шляхом скидання в море біля станції мішків зі спецречовиною, повідомляє в суботу агентство "Кіодо" з посиланням на компанію.
"Мішки з піском і мінералом неолітом, який здатний поглинути радіоактивні речовини, будуть скинуті у воду біля реакторів з першого по третій у неділю або пізніше", - відзначає агентство.
У той же час компанія планує найближчим часом встановити на станції нову систему охолодження реакторів і сховищ з відпрацьованим ядерним паливом.
Нова система здатна охолоджувати ядерне паливо усередині реактора і відпрацьоване паливо в басейнах. Система складається з теплообмінників та циркуляційних насосів, які будуть зливати теплоносій з реактора, охолоджувати морською водою і знову направляти його назад.
"ТЕРСО вже розмістила замовлення на поставку десятків розбірних теплообмінників, кожен з яких у висоту досягає 3 метрів, завширшки 1 метр і довжину 2 метрів", - повідомило джерело.
У той же час ТЕРСО повідомляє, що рівень вмісту радіоактивного йоду-131 в воді у другого реактора АЕС в суботу вранці досяг позначки в 260 беккерелів на кубічний сантиметр, що в 6,5 тисяч разів перевищує гранично допустимий рівень. Крім того до суботи в 4 рази збільшився вміст радіоактивного цезію.
11 березня в 130 кілометрах від північно-східного узбережжя японського острова Хонсю стався руйнівний землетрус магнітудою 9, який викликав потужне цунамі. У результаті стихії сотні тисяч будинків були зруйновані і пошкоджені, десятки тисяч людей загинули і числяться зниклими безвісті, тисячі поранені, сотні тисяч евакуйовані.
Крім того на декількох японських АЕС виникли проблеми, найбільш серйозні - на "Фукусімі-1", де в результаті виходу з ладу системи охолодження реакторів сталося кілька пожеж і вибухів, утворилася витік радіації в атмосферу і воду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас