НБУ: Проблемні активи банківської системи України становлять 15% їх загальної суми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Проблемні активи банківської системи України становлять 15% їх загальної суми

Кредит&Депозит
436
Проблемні активи української банківської системи становлять 15% їх загальної суми, повідомив заступник глави Національного банку України (НБУ) Ігор Соркін.
"На сьогоднішній день негативно класифіковано 15% від активів. Звичайно, банки налякані. Це одна з причин, чому вони обережно ставляться до кредитування", - сказав він журналістам під час Міжнародного інвестиційного форуму "Ялтинські ділові зустрічі".
За його словами, НБУ продовжує роботу над пошуком вирішення цієї проблеми: серед іншого розглядається можливість формування оптимального механізму продажу проблемних активів банків, у тому числі нерезидентам.
"Ми шукаємо шляхи для того, щоб вийти із ситуації. Якщо у нерезидента є бажання купити активи і працювати з ними, а банку вигідно продати, то такі умови мають бути створені", - сказав Соркін.
Крім того, він зазначив, що Нацбанк ретельно вивчає фінансовий стан одного з українських банків: за несприятливого розвитку ситуації, можливо введення тимчасової адміністрації.
"Є певні проблеми. Наскільки вони вирішаться - будемо дивитися по ситуації... На сьогоднішній день у нас, напевно, один банк, на який ми дивимося: питання у стадії прийняття рішення. Банк невеликий", - сказав Соркін.
Заступник голови НБУ також повідомив, що Нацбанк розробив проект нового положення про списання безнадійної заборгованості. Документ перебуває на узгодженні в Мінфіні.
При цьому, за його даними, в рамках раніше діючого нормативного поля банки списали проблемні активи на суму близько 10 млрд грн з кінця 2010 року.
Соркін відзначив, що НБУ запланував провести зміну нормативної бази у зв'язку з прийняттям поправок до закону про банки (законопроект № 0884) протягом півроку.
Він підкреслив, що цим законодавчим актом передбачається не тільки підвищення вимог до капіталу банків, але і нові принципи розкриття інформації про власників кредитно-фінансових установ. У зв'язку з цим він підкреслив, що нарощення капіталів банків підвищує рівень захисту вкладників і розширює можливості з кредитування економіки.
При цьому Соркін нагадав про вимогу НБУ підвищити регулятивний капітал банків до 120 млн грн до 2011 року.
"Питання для багатьох непросте, тому що близько 45 банків перебуває в стадії збільшення капіталу. По кожному банку розроблено програму. Ми за цими програмами уважно стежимо", - зазначив він.
Разом з тим, за його словами, Нацбанк поки не планує підвищувати норматив адекватності капіталу.
"Поки у нас немає такого бажання і, напевно, необхідності підвищувати. Нам потрібно справитися з тими нормативами, які вже встановлені", - сказав він.
При цьому він нагадав, що норматив адекватності капіталу в Україні встановлений на рівні 10%, що перевищує рівень Базельських рекомендацій (8%).
Щодо інших позицій нормативного поля в сфері банківського нагляду Соркін відзначив, що сформована конфігурація в цілому влаштовує Національний банк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас