ЄБРР може взяти участь у модернізації української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР може взяти участь у модернізації української ГТС

Енергетика
216
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) може взяти участь у модернізації української системи транспортування і розподілу природного газу (ГТС) за умови, що українські органи влади виконуватимуть всебічну і реалістичну програму реформ, яка буде включати реструктуризацію НАК "Нафтогаз України" . Про це йдеться у новій стратегії діяльності банку в Україні на 2011-2014 р., затвердженій радою директорів банку 13 квітня 2011, передає прес-служба ЄБРР.
Згідно з повідомленням, нова стратегія буде сконцентрована на вирішенні проблем у сфері підвищення енергоефективності та енергетичної безпеки, розкритті сільськогосподарського та промислового потенціалу України, забезпеченні високоякісної і надійної інфраструктури та подоланні наслідків кризи у фінансовому секторі.
У документі відзначається, що банк є найбільшим фінансовим інвестором в Україні, і вже взяв на себе зобов'язання щодо надання фінансування на суму понад 6 млрд євро в рамках 264 проектів.
ЄБРР планує фінансувати проекти, які будуть сприяти підвищенню загальної енергоефективності та зменшенню питомої обсягу викидів вуглецю в галузі, підтримувати будівництво і модернізацію мереж електропередач та об'єктів, необхідних для інтеграції України в європейський енергетичний ринок.
У стратегії окремо відзначається великий потенціал України як сільськогосподарського виробника і експортера, і підкреслюються плани банку підтримувати приватні інвестиції в усі сегменти цього сектору, особливо в інструменти підтримки виробників первинної продукції, в тому числі сезонний оборотний капітал.
У секторі автомобільних доріг ЄБРР буде підтримувати завершення модернізації ключових міжнародних коридорів, які пов'язують Україну з Європейським Союзом, а також пріоритетних національних і регіональних доріг, йдеться в документі. При цьому наголошується, що рівень інвестицій у України буде значною мірою залежати від впровадження реформ у всіх основних сферах, в той час як зменшення темпів реформ і погіршення інвестиційного клімату неминуче призведуть до зменшення обсягу інвестицій ЄБРР у державний і приватний сектори економіки.
Відзначимо, ЄБРР в 2010 надав Україні 1,3 млрд грн інвестицій в рамках 28 проектів.
Серед підписаних минулого року важливих проектів у секторах інфраструктури та енергетики можна виділити кредит "Укравтодору" у розмірі 450 млн євро для фінансування модернізації автомобільних доріг на підходах до Києва і кредит на суму 175 млн євро для будівництва високовольтної лінії електропередачі Запоріжжя-Каховка. Реалізація цих проектів буде сприяти значному збільшенню ефективності транспортної мережі, а також надійності передачі електроенергії.
Значну частину інвестицій в корпоративному секторі в 2010 р. склали інвестиції в агробізнес (ВАТ "Миронівський хлібопродукт" - 50 млн дол., "Нібулон" - 50 млн дол., "Нобл Ресорсиз Україна" - 24 млн дол., Ukrainian Agrarian Farms - 20 млн дол., "Астарта" - 10 млн євро). Серед інших транзакцій в корпоративному секторі можна назвати кредити виробнику упаковки ВАТ "Укрпластик" на суму 29,8 млн євро, виробнику паркетної дошки компанії "Барлінек" на суму 10 млн євро і дистриб'ютору фармацевтичної продукції компанії "Фра-М" на суму 11,5 млн дол.
У фінансовому секторі ЄБРР надав субординований кредит на суму 140 млн дол. "УкрСиббанку", який є одним з найбільших приватних банків у країні, а також домовився про інвестиції в акціонерний капітал цього банку. Також були укладені угоди з підтримки лізингових, страхових і торгових операцій.
Продовжуючи реалізацію в Україні різних ініціатив у сфері енергоефективності, ЄБРР оголосив про початок Програми фінансування альтернативної енергетики (USELF) обсягом 50 млн євро, метою якої є надання фінансування місцевим приватним підприємствам для інвестицій у проекти відновлюваної енергетики (мала гідроенергетика, вітроенергетика, сонячна енергетика, використання біомаси та біогазу) в Україні. Крім цього, Банк розпочав здійснення програми технічної допомоги, спрямованої на підвищення енергоефективності житлових будівель в Україні.
Сукупний обсяг діяльності ЄБРР станом на 31 грудня 2010 р. склав понад 6 млрд євро, причому близько половини цих інвестицій були здійснені за останні три роки.
Нагадаємо, в грудні 2010 р. "Укртрансгаз" повідомив, що Україна почала модернізувати ГТС власними силами. У 2011 в оновлення планується вкласти 3100 млн грн. З них 1,22 млрд грн піде на модернізацію магістральних газопроводів і станцій, ще 1,5 млрд грн - на реконструкцію компресорних станцій і 200 млн грн - на модернізацію підземних газосховищ (ПСГ). Інвестиції будуть спрямовані на переоснащення газопроводів "Союз", Уренгой-Помари-Ужгород, Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл на компресорних станціях "Яготин", "Бердичів" і "Комарно" газотурбінні агрегати будуть замінені електричними.
23 березня 2009 р. в Брюсселі Україна підписала спільну декларацію з ЄС з питань модернізації української ГТС. Тоді мова йшла про виділення Євросоюзом кредиту в розмірі близько 2,5 млрд дол. на ці цілі. Однак при цьому Єврокомісія зажадала, щоб Україна реформувала організаційну структуру НАК "Нафтогаз України" і її дочірніх компаній, привівши її у відповідність з нормами європейського законодавства. Зокрема, вимоги ЄК включали відділення "Укртрансгазу" від НАК "Нафтогаз України".
Газотранспортна система України включає 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд куб. Пропускна здатність системи на вході - 288 млрд куб. м газу на рік, на виході - 175 млрд куб. м, у тому числі в країни Євросоюзу - 141 млрд куб.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас