Верховний суд РФ скасував продовження арешту Ходорковському і Лебедєву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд РФ скасував продовження арешту Ходорковському і Лебедєву

Кримінал
1240
Верховний суд РФ скасував останнє продовження арешту екс-главі НК "ЮКОС" Михайлу Ходорковському і колишньому керівнику МФО "МЕНАТЕП" Платону Лебедєву, що передувало вироку. Про це повідомили в суді. Ходорковський особисто брав участь у засіданні суду, передає РБК.
Сьогодні судова колегія у кримінальних справах Верховного суду РФ розглянула наглядову скаргу адвокатів на судові рішення, які продовжували термін утримання під вартою Ходорковського і Лебедєва. Рішення про чергове продовження арешту суддя Віктор Данилкін виніс 16 серпня 2010 р. При цьому, як зазначив у своєму зверненні Ходорковський, головуючий проігнорував поправки до ст.108 Кримінально-процесуального кодексу РФ, які з квітня 2010 р. забороняли використовувати запобіжний захід у вигляді взяття під варту для обвинувачених за підприємницькими статтями.
Згодом касаційна інстанція Мосміськсуду і президія Мосміськсуду підтримали суддю Данилкіна. Тоді адвокати знову звернулися до Верховного суду РФ з наглядовою скаргою, і 6 квітня 2011 р. було прийнято постанову про порушення наглядового провадження.
Відзначимо, протягом минулого року прокуратура неодноразово домагалася продовження терміну арешту Ходорковському. Так, в травні 2010 р. Мосміськсуд визнав законним відповідне рішення Хамовнічеського суду Москви, через яке колишній глава ЮКОСу звернувся з відкритим листом на адресу голови Верховного суду РФ В'ячеслава Лебедєва.
У листі Ходорковський оголосив про безстрокову голодовку у зв'язку з продовженням його утримання під вартою до 17 серпня 2010 р. Бізнесмен заявив тоді, що рішення суду про зміну термінів арешту незаконне.
Адвокати бізнесменів теж дотримуються думки, що суд проігнорував поправки до ст. 108 КПК РФ ("Утримання під вартою"). За словами захисників, підсудні не можуть залишатися під арештом, тому що ці поправки не передбачають такий запобіжний захід за економічні злочини.
Нагадаємо, в травні 2005 р. Ходорковський і Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років, після чого співвласники ЮКОСу були етаповані для виконання вироку в колонії: Ходорковський - в Краснокаменськ Читинської області, Лебедєв - в селище Харп Ямало-Ненецького АО.
Другу кримінальну справу за звинуваченням у розкраданні 350 млн т нафти було порушено у 2006 р. У 2009 р. колишні керівники ЮКОСу перевезені до Москви на судовий процес і відтоді перебувають у столичному СІЗО.
Згідно з вердиктом від 30 грудня 2010 р., Хамовнічеський суд Москви засудив Ходорковського і Лебедєва до 14 років позбавлення волі за ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, вчинені з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, отриманих у результаті скоєння злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ.
Термін відбування покарання для Ходорковського рахується з 25 жовтня 2003 р., для Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, Ходорковський і Лебедєв вийдуть на свободу в 2017 р. Голова Хамовнічеськного суду Віктор Данилкін заявив, що бізнесменів міг чекати і більш суворий вирок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас