Ъ: З технічних причин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: З технічних причин

446
Кабінет міністрів затвердив державну програму розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки. Завдяки їй планується підвищити престижність робітничих професій. Разом з тим експерти відзначають, що підвищення престижності профтехосвіти неможливе без збільшення заробітної плати і поліпшення соціальної захищеності випускників.
У розпорядженні видання опинилася державна програма розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки, підготовлена ​​Міністерством освіти і науки, молоді та спорту. Вартість її реалізації становить 3,4 млрд грн. Частина коштів - 788 млн грн - передбачається затратити на оснащення профтехучилищ (ПТУ) сучасним обладнанням та технікою. На базі ПТУ будуть утворені центри з впровадження інноваційних технологій. Також планується організувати більше 300 електронних бібліотек спеціалізованої літератури та забезпечити роботу 600 комп'ютерних класів.
Як повідомив начальник департаменту професійно-технічної освіти Міносвіти В'ячеслав Супрун, технічна модернізація ПТУ необхідна для підвищення якості праці. "Кваліфікаційні стандарти, які діють в багатьох робочих професіях, затверджувалися ще за часів Радянського Союзу. Ми плануємо модернізувати стандарти відповідно до європейського ринку праці та оновити класифікатор професій. Деякі спеціальності будуть об'єднані - наприклад, штукатур, маляр, плиточник в професію будівельника-обробника, інші тільки з'являться - наприклад, оператор тривимірної графіки", - додав пан Супрун.
За підрахунками авторів програми, в Україні середній вік робітників становить 55 років. На їхню думку, старіння ринку праці та непопулярність робочих професій серед випускників шкіл призведуть до "гострої нестачі кадрів у вітчизняній промисловості" - вона може досягти 60% до 2015 року. "На жаль, молодь не вважає профтехосвіту престижною, але отримання робочої професії для хорошого фахівця - це гарантоване працевлаштування", - вважає пан Супрун. За його словами, найбільш затребувані на ринку праці слюсарі, токарі, ливарники, будівельники та працівники сфери послуг. Варто відзначити, що у фінансуванні заходів програми 10 млн грн планується витратити на рекламу робочих спеціальностей.
У Міносвіти визнають, що для збільшення попиту на робітничі спеціальності необхідне підвищення оплати праці. З цим згоден і голова Федерації профспілок народний депутат Василь Хара (Партія регіонів). "У Німеччині середня зарплата у промисловості становить 4,3 тис. євро на місяць, в Швейцарії ця сума досягає 5 тис. євро. В Україні робітник у середньому отримує 225 євро на місяць", - заявив пан Хара.
Разом з тим голова Всеукраїнської профспілки працівників-мігрантів в Україні та за її межами Сергій Олійник вважає, що підвищення заробітної плати не зупинить відтік наших фахівців за кордон. "Зараз близько 2 млн українців працює в Європі і ще 2 млн - у Росії. Робітники в ЄС отримують медичні страховки, пенсійну накопичувальну систему, законну відпустку, дотримання прав. Висококваліфіковані робітники там заробляють більше, ніж офісний персонал. У нас же в середньому і малому бізнесі робітники не захищені соціально".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас