Астрономи знайшли найдавнішу зоряну систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи знайшли найдавнішу зоряну систему

58
Астрономи NASA і Європейського космічного агентства ESA виявили зоряну систему поруч з галактикою Абель, вік якої склав 13,5 млрд. років. На даний момент це найдавніша зоряна система, яка відома астрономам.
За допомогою методу гравітаційної лінзи астрономи NASA і ESA, використовуючи також космічний телескоп Habble, навчилися знаходити віддалені зоряні системи, а також точно визначати їхній вік, повідомляє InterRight.
Раніше, в жовтні 2010 року, європейські астрономи, що працюють в обсерваторії Євросоюзу (ESO) в Чилі за допомогою телескопа VLT (Very Large Telescope) виявили найдавнішу (на той момент) зоряну систему в нашій Всесвіту. За оцінками вчених, її вік становить 13 млрд. років і вона однією з перших утворилася після Великого вибуху.
Через три місяці цей рекорд був побитий. В січні стало відомо, що американський орбітальний телескоп Habble виявив найдавнішу з усіх відомих людству галактик на сьогоднішній день. Нова галактика одержала номер UDFj-39546284. Її також визнали і найбільш далекою з усіх відомих. Галактиці може бути близько 13,2 млрд. світлових років. На думку вчених, вона сформувалася через 480-650 мільйонів років після народження Всесвіту.
Таким чином, нинішня знахідка стала вже третьою сенсацією в цій сфері. Спектрографічний аналіз показав, що вік далекої зоряної системи становить 13,5 млрд. років, і це означає, що вона утворилася буквально через 200-250 мільйонів років після Великого вибуху.
Втім, астрономи NASA і ESA планують поліпшити точність своїх оцінок віку віддалених зоряних систем і галактик.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас