МВФ: У США немає виразної стратегії щодо скорочення боргового тягаря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: У США немає виразної стратегії щодо скорочення боргового тягаря

Казна та Політика
325
У США немає виразної стратегії щодо скорочення боргового тягаря (зараз - 14,2 трлн доларів). Так вважають експерти Міжнародного валютного фонду, які відзначають, що це ризик для відновлення всієї світової економіки, пишуть "Ведомости".
Середній рівень дефіциту розвинених економік в 2010 році знизився на 1 відсотковий пункт до 7,75%, відзначає фонд, а в США зріс до 9,8%. У березні дефіцит бюджету США збільшився на 122 млрд доларів, а за підсумками 2011 року складе 1,7 трлн (дані Мінфіну країни). Раніше бюджетний комітет конгресу оцінював дефіцит в 1,5 трлн. Країни "двадцятки" запланували дворазове скорочення дефіцитів до 2013 року, США ж збираються нарощувати борги аж до 2016-го, пише МВФ.
Ситуацію погіршує можливість технічного дефолту, відзначають аналітики Economist Intelligence Unit (EIU). Схвалений конгресом поріг дефіциту становить 14,3 трлн доларів. У разі посилення протистояння в конгресі цей сценарій імовірний, відзначають в EIU.
США належить рефінансувати борг розміром 28,8% ВВП в 2011 році і 25,6% у 2012-му, підрахували експерти МВФ. Навантаження зростає, а темпи зростання економіки сповільнюються, констатує Ніколас Тєнєв з Barclays Capital: у I кварталі вони складуть близько 1,5-2% проти 3,1% в IV кварталі.
Вашингтону буде потрібно урізати витрати в два рази сильніше, ніж планується, наполягає МВФ; також потрібні масштабні реформи у сфері соціального страхування і оподаткування.
Спори щодо бюджету продовжуються в конгресі США. Минулого тижня республіканці погодилися на скорочення витрат на 38,5 млрд доларів в 2011 році і на 4 трлн в найближчі десять років.
У середу американський президент Барак Обама подав свій план скорочення бюджетного дефіциту: він запропонував додатково зменшити фінансування національної оборони (не на 75 млрд, а на 150 млрд доларів) і соціального страхування, нагадує видання. Але минулого року радикальні пропозиції не пройшли, відзначає економіст IHS Global Insight Наріман Беравеш: "Обама змушений був піти на поступки республіканцям, продовживши на два роки податкові послаблення, дані під час президента Джорджа Буша".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас