Дж.Баун: Vanco Prykerchenska і уряд України не підписали мирову угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дж.Баун: Vanco Prykerchenska і уряд України не підписали мирову угоду

Казна та Політика
318
Компанія Vanco Prykerchenska Ltd поки що не завершила всі формальні процедури щодо укладення з урядом України мирової угоди і продовжує переговори. Про це заявив президент Vanco Prykerchenska Ltd Джим Баун, повідомляє прес-служба компанії.
"Компанія Vanco Prykerchenska Ltd продовжує переговори з урядом України з метою мирного врегулювання спору щодо Угоди про розподіл продукції (УРП) після припинення арбітражного процесу в Стокгольмському арбітражному суді. Хочу підкреслити, що поки представники компанії не отримували інформацію про закінчення переговорного процесу та завершення всіх формальних процедур", - зокрема, заявив Дж.Баун.
За його словами, підписання мирової угоди "це непростий процес": "Важливою умовою затвердження угоди державою Україна є узгодження англійського варіанту тексту Міжвідомчою комісією. За нашими даними, цього поки не було зроблено. Початок промислової розробки Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря вимагає колосальних інвестицій, тому інвестори повинні бути впевнені в захищеності своїх вкладень, і що робота компанії проходить в рамках законодавчого поля. Взагалі, нас, звичайно, непокоїть те, що процес настільки затягнувся - це серйозно демотивує інвесторів і може призвести до зриву всього проекту", - додав він.
Нагадаємо, міністр юстиції України Олександр Лавринович вчора, 13 квітня, заявив, що уряд України підписав мирову угоду з Vanco Prykerchenska. "На минулому чи позаминулому засіданні (було підписано угоду)", - заявив О.Лавринович. При цьому він зазначив, що текст проекту угоди поки не був спрямований до Арбітражного суду Торгової палати Стокгольма, яким він повинен бути затверджений.
Раніше, 2 березня ц.р. президент Vanco Prykerchenska Дж.Баун заявив, що компанія розраховує продовжити роботи на шельфі Чорного моря в першій половині 2011 р. Також він додав, що поки не може поінформувати про підписання мирової угоди з державою Україна, але впевнений, що в найближчі тижні це питання буде вирішене.
16 лютого ц.р. міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявляв, що підписання мирової угоди Кабміну з Vanco Prykerchenska відбудеться не пізніше березня.
Раніше перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв прогнозував підписання мирової угоди з Vanco Prykerchenska в лютому 2011 р. За словами А.Клюєва, зміни контракту, підписаного в 2007 р., будуть незначні й пов'язані в основному з прийняттям нового Податкового кодексу. Співпраця з Vanco і відповідний контракт про розподіл продукції вигідний для України, зазначив міністр. Також він додав, що фактично 50% продукції, яку буде добувати Vanco, буде власністю України.
Як повідомлялося, 13 грудня 2010 р. Vanco Prykerchenska Ltd і Україна домовилися ще на 3 місяці продовжити термін призупинення арбітражного процесу в Стокгольмському арбітражному суді з метою підписання мирової угоди.
Відзначимо, на початку грудня 2010 р. М.Злочевський повідомляв, що мирова угода з Vanco Prykerchenska буде підписана до кінця 2010 р. Злочевський зазначив, що Мінприроди веде переговори про те, щоб мирова угода з Vanco Prykerchenska не передбачала компенсації з боку України.
У липні 2010 р. Україна і компанія Vanco Prykerchenska призупинили арбітражний процес у Стокгольмському арбітражному суді і почали переговори, метою яких було мирне врегулювання спору щодо угоди про розподіл продукції (УРП).
У червні 2010 р. Клюєв заявляв, що уряд відновить контракт з Vanco.
Раніше, 21 травня 2009 р., Кабмін Тимошенко в односторонньому порядку розірвав угоду із зареєстрованою на Бермудських островах компанією Vanco International у зв'язку з переуступкою нею прав на геологорозвідку і розробку нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря в інтересах Vanco Prykerchenska. У липні 2009 р. Vanco International почала арбітражний процес проти України в Арбітражній палаті м. Стокгольма. У відповідь на це 5 серпня 2009 р. українська сторона відкликала свої пропозиції щодо мирного врегулювання спору з Vanco Prykerchenska.
Vanco Prykerchenska є підрозділом Vanco International. Vanco Prykerchenska і займається геологорозвідкою і розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря. У даному проекті три перспективні площі: Судакський складчастий пояс, Судакський глибоководний складчастий пояс і площа Тетяєв. Загальна площа ділянки становить 12 960 кв. км, глибина моря - від 70 до 2200 м. Реалізація проекту запланована в два етапи: пошукові роботи, а також розробка і видобуток. Загальна сума інвестицій в проект складе понад 15 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас