Дедалі більше українців вважають "харківські угоди" невигідними для своєї країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дедалі більше українців вважають "харківські угоди" невигідними для своєї країни

261
Число українців, які вважають "харківські угоди" більш вигідними економічно для Росії, у порівнянні з квітнем 2010 р., збільшилося на 15%. При цьому втричі скоротилося число тих, хто вважає їх більш вигідними для України.
Такі дані випливають з чергової хвилі досліджень громадської думки населення з актуальних питань українсько-російських відносин і річниці підписання "харківських угод", які були проведені з 20 по 31 березня 2011 року компанією Research & Branding Group. Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2078 осіб. Очікувана середня похибка вибірки становить +-2,2%.
Разом з тим, через рік після підписання "харківських угод" половина українців (51%) згодні з твердженням про те, що дана подія дозволила реально покращити українсько-російські відносини.
У цілому на сьогоднішній день ставлення українців до підписання в 2010 р. у Харкові угод неоднозначне: 38% опитаних ставляться до цього в цілому позитивно, тоді як 31% - дотримується протилежної точки зору.
У регіональному розрізі найбільш позитивно до підписання "харківських угод" ставляться більше половини жителів Південного Сходу (55%), тоді як негативне ставлення до цього переважає у 52% мешканців Західної України.
На сьогоднішній день 40% українців оцінюють характер підписаних рік тому угод як переважно поступки з боку України, тоді як 30% опитаних оцінюють їх як взаємовигідні для обох сторін.
Взаємовигідними "харківські угоди" на сьогоднішній день вважають переважно жителі Південного Сходу України (42%), тоді як сприйняття їх як поступок з боку України переважає серед населення Заходу (57%) та Центру (40%) країни.
Велика частина українців вважає, що політично (44%), економічно (44%) і в цілому (42%) від підписаних рік тому "харківських угод" виграла Росія.
Через рік після підписання "харківських угод" на 11% скоротилося число українців, які вважають, що в цілому від підписаних угод виграли обидві сторони.
У березні 2011 р. близько половини жителів України (44%) оцінює українсько-російські міждержавні відносини в цілому як хороші і добросусідські.
У регіональному розрізі кількість позитивних оцінок міждержавних відносин двох країн зростає з Заходу (23%) на Південний Схід України (55%).
Дві третини українців (66%) на сьогоднішній день в цілому позитивно сприймають Росію - як братської країни (28%), дружньої держави (25%) і стратегічного партнера України (13%). Близько чверті респондентів (23%) сприймають Росію як простого сусіда України.
21 квітня 2010 року в Харкові президенти України та Росії - Віктор Янукович і Дмитро Медведєв - домовилися про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму на 25 років. При цьому сторони домовилися про можливість продовження перебування флоту ще на п'ять років. Угоди також зменшили ціну на природний газ для України протягом наступних 10 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас