Литвицький: Інвестиційний спад в Україні завершився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Інвестиційний спад в Україні завершився

Валюта
382
Інвестиційний спад в Україні, що тривав три роки, видихався і незабаром може змінитися зростанням, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Після трирічного анабіозу капітальні вкладення прокинулися", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер, коментуючи свіжі статистичні дані про динаміку інвестицій в основний капітал.
Литвицький нагадав, що після зростання в 2007 році на 29,8% у наступному році вони зменшилися на 2,8%, потім в 2009 рік був досягнутий пік спаду - 41,5%, а минулий рік завершився лише невеликим зниженням на 0,6%.
При цьому радник голови НБУ відзначив, що якщо в першому кварталі 2010 року падіння інвестицій в основний капітал сягало 12,5%, то за підсумками першого півріччя воно сповільнилося до 7,4%, третього кварталу - до 2,9%.
"Початок інвестиційного пожвавлення припав на третій квартал - тоді зародився сплеск інвестиційної активності. У четвертому кварталі 2010 року аналітики Нацбанку оцінюють зростання інвестицій в основний капітал відносно четвертого кварталу 2009 року в 2,5%", - відзначив Литвицький.
За його словами, таке істотне переміщення кореспондується з переміщеннями в будівництві, яке в січні і лютому поточного року показувало зростання на 6% відносно аналогічного періоду минулого року.
"Це дає підстави для обережного припущення, що в першому кварталі цього року інвестиційний підйом продовжився. Тоді з урахуванням зростання в третьому і четвертому кварталах минулого року можна говорити про те, що трирічний інвестиційний спад завершився на межі першого і другого кварталу цього року", - пояснив радник голови НБУ.
Литвицький підкреслив, що цей фактор вкрай важливий для прискорення зростання економіки України. На його думку, саме відсутність достатнього інвестиційного попиту не дозволила у 2010 році досягти більш високих темпів зростання ВВП. "На трьох двигунах: пожвавлення внутрішнього споживання, зростання зовнішнього попиту і скорочення запасів - ВВП збільшився на 4,2%. Із четвертим двигуном - інвестиційним попитом - економіка зараз показує динаміку в 5-6%", - сказав він.
Радник голови НБУ додав, що для ще більшого прискорення економічного зростання (до 7% і вище) необхідно підключати і інші чинники, зокрема, сповільнення інфляції, вирівнювання бюджетної позиції при збереженні курсової стабільності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас