"Київенерго" потренується на киянах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київенерго" потренується на киянах

Енергетика
433
З квітня по грудень 2011 р. у мікрорайонах котелень "Провулок Деміївський, 3" і "вул. Китаївська, 22" буде апробовано пілотний проект "Київенерго", в рамках якого передбачається вивчити стан тепломереж і трубопроводів гарячої води, визначити перелік необхідних заходів для виконання інсталяції загальнобудинкових теплових лічильників. Про це повідомив голова правління компанії Едуард Соколовський.
Експеримент торкнеться близько тисячі жителів 5 житлових будинків, а також прилеглих до них школи, лікарні та приватних об'єктів. "Цей район був обраний, тому що там є локальнн джерело виробництва теплової енергії", - пояснив Соколовський. "Київенерго" буде відповідати за своєчасне забезпечення якості комунальних послуг, за контроль технічного стану інженерного обладнання будинків. Також компанія буде організовувати усунення порушень якості послуг у терміни, передбачені договором та/або законодавством. Головна особливість пілотного проекту в тому, що "Київенерго" планує укладати прямі договори із споживачами.
Основні етапи реалізації "пілота": отримання ліцензії НКРЕ (звернутися по неї компанія планує до кінця квітня), прийняття відповідних рішень Київрадою, підписання угод з Головним інформаційно-розрахунковим центром КМДА, банками, власниками квартир та орендарями нежитлових приміщень. Якщо до кінця року вдасться реалізувати всі пункти, то з початку 2012 р. така система відносин зі споживачами поступово пошириться на все місто. До 2015 р., за прогнозами Соколовського, вона може охопити всіх киян.
Нагадаємо, що в 2005 р. набрав чинності закон про житлово-комунальні послуги, який передбачає обов'язкове підписання договору споживачів з виконавцем послуг. Закон передбачає, що споживач в обов'язковому порядку повинен мати підписаний договір з виконавцем, який може бути одночасно і виробником послуг. Як стверджують у КМДА, виконавець відповідає за якість послуг з гарячого водопостачання та опалення. Ці параметри формуються на теплових пунктах (ТП). "А це означає, що компанія, у якої на балансі ТП, в даному випадку "Київенерго", "замовляє музику" щодо якісних і кількісних параметрів компослуг", - пояснив "i" начальник Головуправління КМДА з питань цінової політики Василь Яструбинський.
Проблема визначення виконавця послуг з тепло- і водопостачання в Києві розглядалася в минулому році в Антимонопольному комітеті. А КМДА вела з "Київенерго" тривалі переговори, проте компанія не погоджувалася стати виконавцем послуг. Серед причин називалася недосконалість законодавства. "З огляду на нинішній стан нормативної бази, тиражувати проект у всьому Києві - це залучити киян в щось нерегульоване і не до кінця регламентоване", - підкреслив голова компанії.
У КМДА розповіли про методи, якими вдалося переконати компанію. За словами пана Яструбинського, адміністрація привела фінансові розрахунки, згідно з якими, ставши виконавцем послуг, "Київенерго" мінімум на 10% збільшить свої фінансові надходження, насамперед за рахунок покриття всіх витрат на утримання теплових пунктів і впорядкування справляння платежів за гарячу воду. "Можливо, будуть деякі втрати з опалення, однак вони суттєво перекриються надходженнями за гаряче водопостачання", - прогнозує Яструбинський.
На думку віце-президента Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Олександра Чернявського, кияни - у разі розширення новації на все місто - тільки виграють. За його словами, на сьогоднішній день виробник дає якісну теплову енергію, але через поганий стан будинкових систем споживач отримує неякісну послугу і не знає, кому пред'являти претензії. "При підписанні прямого договору кияни зможуть безпосередньо зв'язуватися з підприємством-виробником і вирішувати подібні питання", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас