Експерти: Поліцейські методи Тігіпка викличуть акції непокори бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Поліцейські методи Тігіпка викличуть акції непокори бізнесу

Казна та Політика
4208
Методи, якими влада має намір боротися з "сірими" зарплатами, можуть призвести до нових акцій непокори бізнесу, пише журнал Weekly.ua.
Видання відзначає, що Міністерство соцполітики, яке очолює віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, має намір боротися із зарплатами в конвертах з допомогою трьох спеціальних законопроектів. Першим з них пропонується регламентувати мінімальний рівень зарплати окремо для кожної категорії працівників, в тому числі для керівної ланки.
"Ми пропонуємо затвердити вісім кваліфікаційних категорій - починаючи з працівників низької кваліфікації і закінчуючи керівниками. Для кожної з них планується встановити спеціальний коефіцієнт, який буде множитися на мінімальну зарплату. Нараховувати зарплату нижче цього порога буде заборонено", - пояснив віце-прем'єр Weekly.ua.
Яка зарплата буде у кожній з восьми категорій працівників, поки невідомо. Їх ще належить розрахувати та затвердити уряду. Поки в Мінсоцполітики лише припускають, що заробіток топ-менеджера буде становити не менше п'яти мінімальних окладів, тобто 4,8 тис. грн.
У той же час Мінсоцполітики має намір посилити відповідальність роботодавців за виплату платні "у конвертах". За таке порушення може загрожувати штраф у розмірі 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (11 тис. грн.). Також пропонується встановити більш суворе покарання за виплату зарплати нижче мінімального рівня (960 грн./міс.) - аж до тюремного ув'язнення.
Профспілки вже виступили проти оприлюднених ініціатив. Вони стверджують, що реалізація задуманого призведе до ще більшої "тінізації" зарплат. "Такі поліцейські методи змусять бізнес шукати нові лазівки в законодавстві, щоб уникнути покарання. Напевно частина співробітників будуть просто переведені на трудові договори", - каже голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук.
На його думку, проблему не вирішити, якщо не знизити податки на заробітну плату. В Україні пряме податкове навантаження на фонд заробітної плати сягає 41,5%, тоді як у західних країнах - 25-27%. Це і змушує роботодавців вести подвійну бухгалтерію, мінімізуючи витрати на сплату різних внесків.
Член парламентського комітету з питань підприємництва та регуляторної політики Ксенія Ляпіна вважає, що недонадходження до бюджету цілком можна компенсувати іншими податками, наприклад на нерухомість промислового призначення або на розкіш.
Однак уряд поки що не готовий піти на такий "бартер". Тігіпко, зокрема, заявляє, що податки на зарплату можуть бути знижені лише після її виведення з "тіні". Підприємці цьому не вірять - який сенс Кабміну буде відмовлятися від додаткових доходів, якщо всі раптом будуть платити, скільки написано, відзначає журнал.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас