Ощадбанк отримає незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк отримає незалежність

Фондовий ринок
712
Як повідомив "ЭИ" голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов, правління дійшло згоди щодо створення власного Процесингового центру (ПЦ), оскільки в нинішній ситуації держбанк дуже обмежений у розвитку сервісів і змушений нести цілий шлейф додаткових витрат. "Власний ПЦ надасть банку незалежність у здійсненні та підтримки власної бізнес-стратегії. Фактично це відкриває шлях до створення та запровадження банком нових продуктів, послуг і сервісів", - говорить Сергій Подрєзов. Особистий ПЦ, за його словами, надасть банку контроль за ІТ-супроводом власного бізнесу.
Прийняття рішення про необхідність створення власного ПЦ, в першу чергу, залежить від цілей і завдань, які ставить перед собою банк. "Одні банки вирішують для себе працювати на власному Процесинговому центрі, інші вважають, що їм зручніше на інших процесингах, які можуть перебувати як в Україні, так і за кордоном. При цьому місцезнаходження ПЦ не відображається на його роботі", - пояснюють у державному Укрексімбанку, процесинговий центр якого використовують більше 20 банків в Україні.
"Недоліки використання чужого процесингового центру пов'язані з необхідністю пошуку його власником оптимального балансу як між власними інтересами та інтересами банків-клієнтів (якщо використовується ПЦ окремого банку), так і між інтересами окремих банків-клієнтів, які можуть не збігатися у часі (якщо використовується незалежний ПЦ)", - коментує голова правління "Сбербанку Росії" Ігор Юшко. Але як зазначає банкір, дуже багато чого залежить від технологічності і функціональності програмного рішення, обраного для побудови процесингового центру.
"Використання процесингового центру іншого банку має сенс для малих банків. Оскільки вони в цілому працюють в більш високому (більше ризиковому) сегменті процентних ставок", - пояснює старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. Але для великих банків, які збільшують масштаби бізнесу, настає момент, коли є сенс створити свій центр.
За час кризи Ощадбанк істотно наростив активи і став третім за розміром банком в Україні. Тому створення власного процесингового центру виглядає цілком логічним. "Очевидно, що після створення такого центру Ощадбанком, в інших державних банків відпаде необхідність в організації подібних центрів", - міркує Євген Гребенюк.
"Формування власного процесингового центру передбачає побудову прямої взаємодії з міжнародними платіжними системами і, відповідно, сертифікацію в зазначених платіжних системах. Термін проекту з сертифікації становить близько чотирьох-п'яти місяців", - говорить Ігор Юшко. Додатково знадобиться час на вибір програмного забезпечення, підбір та облаштування приміщення відповідно до вимог платіжних систем, закупівлю і введення в експлуатацію апаратного та програмного забезпечення. Таким чином, на створення власного процесингового центру піде не менше року.
"Швидкість видачі купюр банкоматом, природно, не зміниться. Але швидкість реакції банку на запити клієнта - безсумнівно", - тішиться Сергій Подрєзов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас