Перед траншеєю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед траншеєю

Казна та Політика
1082
В ході розширеної наради в Кабміні, що передує від'їзду українських чиновників до Вашингтона на зустріч з керівництвом Міжнародного валютного фонду, було зафіксовано невиконання українською стороною цілого ряду основних вимог МВФ. Фактично, критерії програми stand by, які обумовлюють надання чергового траншу фонду, виконали тільки в Національному банку. Однак для відновлення фінансування цього, очевидно, буде недостатньо.
Зокрема, цього тижня офіційний курс НБУ вперше збігся з ринковим курсом гривня-долар, чого експерти МВФ домагалися від Нацбанку впродовж останніх двох років. Різниця між офіційним курсом і ринковим, на думку фахівців з Вашингтона, створювала основу для спекуляцій у період нестабільності на валютному ринку.
Виконане
В рамках виконання умов меморандуму Нацбанку також вдалося не надто відхилятися від встановлених маяків за монетарними показниками - утримуючи монетарну базу і грошову масу в межах, встановлених МВФ.
За словами Дмитра Сологуба, начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль", основні завдання НБУ за підсумками першого кварталу полягали в підтримці необхідного рівня резервів і темпів зростання грошових агрегатів, що не представляло складності для керівництва центробанку. "Основні реформи, які повинен провести НБУ в рамках співпраці України з МВФ, припадають на другий квартал", - говорить аналітик.
Зокрема, регулятор повинен створити умови для функціонування форвардного і ф'ючерсного валютного ринку, скасувати постанову НБУ №109, що зобов'язує банки резервувати під валютні кредити в гривні, а також створити умови для двосторонньої торгівлі валютою на міжбанку. "Однак я впевнений, що проблем з виконанням цих критеріїв не буде. За нашими відомостями, активні консультації з перерахованих питань ведуться вже зараз. Думаю, якщо б отримання траншу залежало тільки від роботи НБУ, - ми б його вже отримали", - вважає пан Сологуб.
Нацбанк також проводить комплексну ревізію наявного рефінансування і з початку року почав активну роботу з заміни застав, прийнятих в забезпечення кредитів рефінансування за Стельмаха, - щоб збільшити покриття за цими позиками (а іноді і створити його заново, - ред.).
Виконання ще однієї принципової умови, що стосується Нацбанку, більшою мірою залежить від уряду. Йдеться про бажання МВФ домогтися від Києва скасування законодавчої норми, що вимагає від центробанку обов'язкового викупу рекапіталізаційних облігацій за номіналом. Ця норма, затверджена антикризовим законом в листопаді 2008 р., повинна була припинити свою дію з початку нинішнього року. Однак її дія була відновлена ​​в грудні.
Тепер українська влада повинна скасувати цю вимогу Нацбанку, однак експерти вважають, що станеться це тільки після виділення коштів у капітал рекапіталізованих державою банків - Укргазбанку, "Родовід Банку" і банку "Надра".
Невиконане
Ключовою проблемою Києва залишається неухвалення закону про пенсійну реформу, який український уряд обіцяв провести через Раду спочатку до кінця 2010 р., а потім - до кінця березня. Враховуючи ж небажання депутатів голосувати за цей закон в принципі, цілком можливо, що пенсійна реформа взагалі буде знята з порядку денного "для знаходження консенсусу з її основними параметрами в парламенті" (хоча очевидно, що будь на те воля регіоналів, пакет необхідних законів був би ухвалений вже завтра.- авт.).
За відомостями видання, уряд має намір запропонувати МВФ альтернативні варіанти економії бюджетних коштів. Кабмін сподівається генерувати велику частину бюджетних надходжень (2 млрд. грн.), які повинна була б принести пенсійна реформа цього року, за рахунок збільшення рентних платежів за видобуток корисних копалин. А заощадити - за рахунок скорочення витрат Укравтодору.
Однак чи погодиться МВФ на тимчасову альтернативу системним реформам - залишається великим питанням. Можливо, Вашингтон і пішов би на пом'якшення умов для Києва, якби місцеві чиновники змогли забезпечити виконання інших умов угоди з Фондом. Проте їх старанність залишає бажати кращого.
Зокрема, як повідомили виданню учасники наради, проблемним місцем домовленості з МВФ в Кабміні вкотре була названа система автоматичного відшкодування ПДВ експортерам. Нагадаємо, буквально три місяці тому Мінфін і ДПАУ брали на себе зобов'язання ліквідувати всю заборгованість з відшкодування ПДВ до кінця березня 2012-го. Для цього уряд зобов'язався впровадити "автоматичний процес повернення ПДВ платникам з низьким ступенем ризику без здійснення попередніх інспекцій або перевірки заявок на відшкодування ПДВ з метою повернення як мінімум 60% всього обсягу ПДВ до кінця червня 2011 р.".
Однак швидкість виконання обіцянки залишається обтяжливою. За минулий місяць уряд зважився повернути ПДВ лише 25 компаніям із практично 2000 суб'єктів господарської діяльності, які очікують на повернення податків з бюджету.
Як завжди, зберігається напружена ситуація щодо бюджету НАК "Нафтогаз", дефіцит якого включається в показник граничного дефіциту, про який уряд домовився з МВФ. Справа в тому, що закладений у фінансовому плані НАК "Нафтогаз України" чистий дохід від реалізації природного газу розміром 18,7 млрд. грн. може виявитися повітрям. У кінці березня НКРЕ ухвалила рішення видати ЗАТ "УкрГаз-Енерго" ліцензію на постачання 4,8 млрд. куб. м газу на рік за нерегульованим тарифом, що може призвести до втрати 25% ринку збуту для НАК "Нафтогаз". Ще близько 15% ринку промислових споживачів планує контролювати "Газпром Збут Україна", що означає потенційну втрату 40% доходів НАК і відповідне зростання дефіциту держмонополії, який на цей рік затверджений на рівні 8,5 млрд. грн.
В ході лютневих переговорів експерти МВФ пропонували українській стороні пошукати компенсаторів цього дефіциту за рахунок більш різкого зростання тарифів на газ, а також розширення податкової бази за рахунок скорочення податкових пільг з ПДВ та подумати про відстрочку на рік запланованого зниження ставки податку на прибуток. Однак за підсумками вівторкової наради українська урядова делегація таких директив не отримувала.
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас