Ъ: Eni прийшли з миром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Eni прийшли з миром

Енергетика
1002
Одна з найбільших у світі нафтогазових компаній - італійська Eni - виходить на український ринок. Вчора власник кількох ліцензій на розробку нафтогазових площ у Східній та Західній Україні британська Cadogan Petroleum повідомила про продаж Eni 30% у своїх проектах. Зростання цін на енергоносії стимулює зараз світових видобувачів до виходу на перспективні, хоча і ризикові ринки, відзначають експерти.
Італійська Eni стала партнером Cadogan Petroleum, купивши у неї 30% компанії, що володіє ліцензією на розробку Покровської нафтогазової площею, з опціоном на збільшення частки до 60%. Крім того, Eni купує 60% частки в проекті розробки Загорянське нафтогазової площі. За це Eni заплатить Cadogan $38 млн і профінансує програму буріння та дослідження родовищ вартістю $30 млн, повідомила Cadogan на LSE. Угода повинна бути закрита в I півріччі. Від подальших коментарів в обох компаніях відмовилися.
Eni - одна з найбільших нафтогазових компаній у світі. Її добовий обсяг видобутку нафти і газу - 1,74 млн барелів нафтового еквівалента, доведені запаси - 6,84 млрд барелів. Капіталізація на вчора склала 69,61 млрд євро.
Cadogan з самого початку не мала в своєму розпорядженні технологій з розробки родовищ, стверджує високопоставлене джерело в Міністерстві екології та природних ресурсів. "З початку року вони не вели роботи на цих родовищах. Там велика глибина залягання сировини та непрості умови видобутку", - говорить співрозмовник.
"З Eni як стратегічним партнером компанія зможе швидше розкрити потенціал цих родовищ і почати роботу з іншими нафтогазовими запасами в Україні", - заявив учора голова правління Cadogan Симон Даффі. Сadogan зараз володіє 11 ліцензіями у Східній та Західній України на розробку 14 ділянок загальною площею 1,15 тис. кв. км.
Але і для Eni купівля ліцензій Cadogan - великий ризик, говорить представник Мінекології. "У листопаді ми почнемо перевірку виконання умов видачі ліцензій. Якщо роботи на родовищах не зрушать з місця, ліцензія буде анульована, як це сталося з Regal Petroleum, після чого буде оголошено новий конкурс", - повідомив співрозмовник. Вчора інвестори негативно оцінили рішення Cadogan залучити до розробки родовищ в Україні італійську Eni. Акції компанії на AIM впали на 2%, а капіталізація склала 113,2 млн фунтів стерлінгів.
На думку старшого аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Сергія Невмержицького, угода з Eni - вимушений крок для Cadogan, яка гостро потребувала фінансування розробки власних родовищ. "З одного боку, у Cadogan є широка ресурсна база - запаси компанії оцінюються в 556 млн барелів нафтового еквівалента, з іншого - її фінансові ресурси обмежені", - говорить він. На кінець 2010 року на рахунках Cadogan було близько $40 млн.
Для Eni співпраця з Cadogan - пробний проект, вважає експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. "Світові добувачі прагнуть застовпити ресурси на перспективних, хоча і проблемних ринках, у тому числі в Україні. Ціни на енергоносії в світі ростуть, і компанії розраховують на поліпшення інвестиційного клімату в країні", - відзначає експерт. Про інтерес до розробки нафтогазових активів в Україні минулого року заявили й інші найбільші нафтогазові компанії світу - Shell, ExxonMobil і Total.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас