Альтернативою вступу до МС можуть стати угоди з галузей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернативою вступу до МС можуть стати угоди з галузей

210
Альтернативою приєднання України до Митного союзу можуть стати секторальні угоди з його членами.
Таку думку висловили експерти в ході сьогоднішнього круглого столу "ЗВТ з Європою або Митний союз з Росією - що для України краще?", організованого Інститутом Горшеніна.
На думку народного депутата (ПР) Інни Богословської, Україні ніщо не заважає укласти секторальні угоди з членами Митного союзу з тих галузей економіки, які цікаві обом сторонам. "Враховуючи, що повноцінне входження України до Митного союзу виключає можливість створення зони вільної торгівлі з ЄС, ми можемо в рамках формули "3+1" укласти угоди з членами Митного союзу з окремих напрямків, наприклад із зерна. Що нам заважає в рамках розвитку відносин з Митним союзом організувати зерновий союз? Україна, Казахстан і Росія спільно можуть посісти до 30% світового ринку зерна. Згадайте, як створювався Євросоюз, - спочатку це був "Союз вугілля і сталі", - зазначила Богословська.
В свою чергу народний депутат (БЮТ) Сергій Терьохін нагадав, що між Україною і Росією існує угода про виробничу і науково-технічну кооперації. "Правда, ця угода з різних причин фактично не працює останні 3 роки", - нагадав він. Терьохін також переконаний, що навіть у разі приєднання України до Митного союзу Росія збереже різні експортні преференції для свого виробника.
Заступник гендиректора Центру Разумкова Валерій Чалий припустив, що приєднання до Митного союзу не гарантує уникнення конфліктності в торгових питаннях з Росією, Білоруссю і Казахстаном. "На автоматичне вирішення всіх спірних питань чекати не доводиться. Стратегічно цей союз консервує Україну в зоні низьких зарплат і залишить нас сировинним експортером, не гарантуючи нам позитивного зовнішньоторговельного сальдо з членами Митного союзу", - додав експерт.
Разом з тим, керівник групи економічної політики Посольства РФ в Україні Олексій Урін вважає, що секторальні угоди не відповідають інтересам більшості українських виробників. "Якщо ми в рамках Митного союзу пропонуємо всеосяжний підхід, всеосяжне відкриття кордонів, а ви говорите про преференції лише для окремих галузей, - це несправедливо. Виходить, що якщо хтось везе помідори через кордон, то його змушують пройти фітосанітарний контроль і заплатити за всі необхідні процедури, а якщо ви везете якийсь двигун, то будь ласка проїжджай. Але чим продавець помідорів гірший?" - запитує Урін.
Нагадаємо, з 1 січня 2010 року в рамках Євразійського економічного співтовариства діє Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас