Путін заперечує домовленості з Україною про перегляд принципів ціноутворення на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін заперечує домовленості з Україною про перегляд принципів ціноутворення на газ

Енергетика
220
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що Росія і Україна не домовлялися про перегляд принципів ціноутворення на газ, підкресливши, що контракт діє і мусить виконуватися.
"Ми не домовлялися про те, що будемо переглядати чинний контракт", - сказав Путін журналістам у середу.
"Всі учасники процесу мають розуміти, що чинний контракт функціонує і повинен виконуватися", - заявив прем'єр.
При цьому Путін сказав, що українські колеги неодноразово порушували питання про ціну на газ.
"Я обіцяв, що ми подивимося країнні характеристики ціноутворення", - сказав прем'єр, додавши, що принципи ціноутворення з іншими країнами щодо газу між Росією однакові.
"Якщо наші українські друзі вважають, що там є якісь неточності, ми готові на це подивитися", - сказав прем'єр.
Путін зазначив, що російська сторона готова ще раз уважно прочитати домовленості з українськими колегами. "Якщо там є щось таке, що дійсно приводить до певних неточностей в ціноутворенні - ми готові на це подивитися", - запевнив прем'єр.
Глава уряду відзначив, що "українські колеги звернули увагу на те, що в документі є якісь проблемні питання, які ми не бачимо, у зв'язку з чим російська сторона готова подивитися на ці проблеми, думати над тим, як облаштовувати на більш тривалу, віддалену перспективу відносин".
"Але, повторюю ще раз і хочу, щоб це однозначно розумілося всіма учасниками процесу - чинний контракт функціонує і повинен виконуватися", - заявив прем'єр.
Раніше в середу прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив у Києві, коментуючи переговори з Путіним, які відбулися напередодні, що російський уряд готовий обговорювати можливість перегляду принципів ціноутворення у сфері постачань природного газу.
За словами Азарова, "питання обґрунтування формули ціноутворення на газ" може бути обговорене 19 квітня.
Як сказав Азаров, він надав прем'єру РФ довідку, в якій порівнюються ціни на газ для України та інших країн; згідно з документом, зокрема, ціна на російський газ для Німеччини нижча, хоча ця країна розташована набагато далі.
Глава українського уряду підкреслив, що укладені на початку 2009 року Юлією Тимошенко газові угоди з Росією є кабальними для України. "Зростання цін і тарифів в Україні - прямий наслідок укладення вкрай невигідної для нас угоди. Поки ми не переглянемо її, Україна буде скута в розвитку, ми щодня будемо збирати плоди здачі національних інтересів нашими попередниками", - заявив Азаров.
Згідно з підписаними в січні 2009 року російсько-українським газовим контрактам на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, що враховує зміну цін на мазут і газойль в попередні дев'ять місяців. При цьому базовою ціною була обрана ціна в $450 за 1 тис. кубометрів, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни поставок російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.
Нова українська влада у квітні 2010 року в Харкові в обмін на продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту домоглася знижки в ціні газу для Києва в розмірі 30%, але не більше $100 за 1 тис. кубометрів.
У результаті в другому кварталі 2010 року ціна знизилася до $232,86 за 1 тис. куб. м з $305,68 за 1 тис. куб. м кварталом раніше. Але потім вона стала потроху зростати через подорожчання нафти на світовому ринку: у третьому кварталі вона досягла $248,72, у четвертому - близько $252 за 1 тис. куб. м.
У поточному році у зв'язку з різким зростанням цін на нафту, викликаним подіями в Північній Африці і на Близькому Сході, ця тенденція посилилася. У першому кварталі ціна зросла до $264 за 1 тис. куб. м, а в цілому за підсумками року експерти прогнозують середню ціну поставок в $300 за 1 тис. куб. м, хоча спочатку "Газпром" прогнозував її в розмірі $280 за 1000 куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас