Чиновники побачили грошові виділення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники побачили грошові виділення

Казна та Політика
447
Гроші фонду чиновники планують отримати за підсумками роботи в Києві місії з 10 по 20 травня. Всі кошти, за словами пана Макацарії, повинні поплисти до Національного банку. При цьому чиновник зазначив, що дискусії з фахівцями МВФ, зокрема, щодо проведення пенсійної реформи, тривають, а терміни початку її реалізації вже зрушені.
Опитані ж експерти не такі оптимістичні в оцінках перспектив виділення Україні чергової грошового позики. За словами директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова Василя Юрчишина, оптимістичним заявам української влади суперечить інформація в зарубіжних ЗМІ, що ставить під сумнів поновлення кредитування України. При цьому головними чинниками, що перешкоджають подальшому співробітництву, є невиконані зобов'язання влади з упровадження пенсійної реформи, невирішена проблема дефіциту бюджету "Нафтогазу України", а також відсутність реформаторських рухів у сфері житлово-комунального господарства. Виходячи з нинішніх темпів виконання урядових зобов'язань перед фондом, експерт сумнівається в тому, що Кабмін активізується найближчим часом. Разом з тим Василь Юрчишин упевнений, що поки Україна не почне виконувати свої зобов'язання, фонд навряд чи виділить наступний транш.
Домогтися успіху українське керівництво може, лише ухваливши відповідні закони і провівши інформаційно-роз'яснювальну роботу з населенням, у якого вже встигло сформуватися жорстке неприйняття реформ уряду. У будь-якому разі, прогнозує експерт, навіть у випадку величезного бажання влади, навряд чи вийде виконати вимоги МВФ до літа, що означає можливу відмову фонду у виділенні чергового траншу.
На думку екс-заступника глави НБУ, колишнього заступника міністра фінансів Олександра Савченка, є два фактори, які вплинуть на результат травневого походу МВФ на Україну. Цей стан виконання пенсійної реформи і те, який зовнішньоекономічний вибір зробить Україна найближчим часом: на користь Зони вільної торгівлі з Європейським союзом чи Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю. При цьому питання пенсійної реформи в даному випадку є далеко не головним. У випадку якщо Україна зробить вибір на користь сусідів по СНД, фінансування з боку МВФ навряд чи припиниться, але вимоги до позичальника істотно зростуть. У такому випадку, упевнений фінансист, ймовірність отримання Україною чергового траншу не перевищить 40%. Якщо ж вибір буде зроблений на користь Європи - отримання траншу практично гарантовано.
У будь-якому випадку, вважає Олександр Савченко, уряд не має наміру втрачати таке дешеве джерело позикових коштів. "Уряду потрібні дешеві гроші. 90% підготовчих робіт українська сторона вже виконала, тому навряд чи відмовиться виконувати подальші вимоги МВФ", - прогнозує співрозмовник.
Крім того, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь відзначає, що на даний момент Україна виконує всі поточні зобов'язання перед фондом. І навіть якщо пенсійну реформу не запустять до приїзду місії МВФ, швидше за все, транш буде виділений за умови, що відповідний закон буде прийнятий вже на початку літа.
Разом з тим експерти сумніваються, що через три роки, як заявив пан Макацарія, Україна не буде мати потреби в позикових коштах. Відзначаючи традиційно високі темпи зростання вітчизняного ВВП, співрозмовники вказують на низку факторів, що негативно впливають на темпи економічного зростання. По-перше, це значне втручання держави в економіку, незахищеність прав власності, що неодмінно веде до зниження темпів зростання. Крім того, відсутність структурних реформ в економіці не сприяє поліпшенню інвестиційного клімату, а, відповідно, зростанню виробництва. Окремо експерти відзначають погіршення боргову позицію Україні і збільшення боргового навантаження на бюджет, що ставить під сумнів здатність економіки вже в найближчі роки обходитися без додаткових позик на погашення минулих боргів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас