Франція хоче реформувати світові фінанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція хоче реформувати світові фінанси

Казна та Політика
614
Найважливішим аспектом у цьому питанні Париж вважає досягнення більшої координації країн об'єднання у встановленні валютних курсів і створенні валютних резервів - з метою більш збалансованого управління розвитком. Мова про ці процеси піде на двох світових самітах: наприкінці травня учасники "вісімки" повинні прибути в Довіль, а на початку листопада глави держав "двадцятки" проведуть зустріч у Каннах. Тим часом чергова зустріч міністрів фінансів G20 має відбутися вже 15 квітня у Вашингтоні.
"Якщо в 2002 р. валютні резерви країн становили 7% від світового ВВП, то зараз це 14%. Тобто цей показник збільшився в два рази. Валютний резерв, який іде під страхування валютного курсу, - це фактично заморожені гроші, які не працюють на економіку, і створює певний спекулятивний люфт. Тому необхідно, щоб усі країни G20 провели діагностику і дали спільну оцінку цій ситуації", - відзначили в МЗС Франції.
"Зрозуміло, що ці питання не вирішаться за рік, але ми хочемо намітити ці шляхи вирішення. Головне - не протиставляти країни одну одній, щоб уникнути війни валют. Ми не хочемо підривати роль і статус долара як міжнародної валюти. І також не хочемо фронтально атакувати Китай по конвертованості юаня", - додало джерело.
Валютні війни почалися восени, коли країни для підтримки відновлення своїх економік почали послаблювати курси національних валют. Це особливо не сподобалось країнам-власницям міцних валют. Найгостріший конфлікт розгорівся між США і Китаєм: на думку американських чиновників, китайська влада хоча й відгукнулася на заклик зміцнювати юань, роблять це дуже повільними темпами. У країн, що розвиваються, перш за все, членів БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), свої претензії до розвинених: Європа і США посилено вливають гроші у свої економіки, але ця додаткова ліквідність йде в країни, що розвиваються, де темпи економічного зростання вищі. Так, Бразилія, Індія і Китай ввели заходи, що ускладнюють валютні операції, щоб обмежити потік спекулятивних грошей з США та Європи. При цьому ті ж США, що звинувачують Китай у заниженому курсі юаня, своїми вливаннями послаблюють долар.
На лютневій зустрічі міністрів фінансів країн "двадцятки" в Парижі Пекін категорично відкинув варіант включення рівня валютних резервів у перелік показників, що характеризують стан фінансово-економічної системи і дозволяють запобігти виникненню в ній небезпечних перекосів.
"Президент Саркозі багато працює в цьому напрямку, тому що тактично для нього це, в тому числі, хороший елемент для передвиборної кампанії. Французи люблять міжнародні події", - сказав директор Групи світової економіки Патрік Мессерлін (Париж). За його словами, успішність пропонованих реформ буде залежати від ваги Євросоюзу у світовій політиці. "Лідери Німеччини, Франції думають, що вони мають вплив, але все дуже швидко змінюється. Якщо брати формат G20, то Європа вже програє Китаю", - зазначив експерт.
Мессерлін підкреслив, що занадто великих очікувань стосовно "двадцятки" робити не варто, однак якщо країнам вдасться досягти консенсусу з принципових позицій, це вже буде великим успіхом. "G20 - не міжнародний трибунал, який накладає юридично зобов'язуючі норми. Організація дає тільки політичний імпульс", - додав він.
Одним з механізмів вирішення існуючої проблеми в Парижі вважають пошук форм діалогу між великими валютами. "У 2001 р. співвідношення курсу євро до долара було $0,8/EUR1, у 2008-му - $1,55/EUR1. Це дуже дивно на тлі того, що темп економічного розвитку та інфляція в Європі та Америці однакові. Тобто ці варіації не мають прив'язки до економічних реакцій, а є спекулятивним феноменом. Ми пропонуємо ввести форум щодо крупних валют, на якому будуть обговорюватися валютні питання. Такої форми поки немає", - сказало джерело у французькому зовнішньополітичному відомстві.
Другий аспект - супровід підйому нових валют, які виходять з категорії тих, що швидко розвиваються: "У майбутньому китайський юань буде відігравати все більшу роль, але потрібні супровідні заходи щодо затвердження юаня на світовому ринку". І третій - знайти механізм, який попереджає масовий витік і приплив капіталу. "Через такі спекулятивні нападки країни, що швидко розвиваються, змушені тримати великий валютний резерв і накопичувати його, що в свою чергу створює дисбаланс у світовій економіці. У цьому контексті потрібно буде модернізувати інструменти МВФ", - додав він.
Особливістю майбутнього саміту G20 в Каннах буде те, що в його рамках вперше буде обговорюватися тема волатильності цін на сільськогосподарську продукцію і сировину. "Через ціновий стрибок 2009-2010 рр. дуже сильно погіршився стан справ європейських виробників молока. Друга криза, яку ми переживаємо досі, - це стрибки цін на зернові. У 2008-2009 рр. вже були прояви такого феномена, як голодні бунти. Якщо ціни на сільгосппродукцію будуть такими, як зараз, ми знову можемо опинитися близькі до того, що ситуація повториться", - повідомили в Міністерстві сільського господарства Франції.
У цьому контексті тут також відзначили роль України як країни з великим сільськогосподарським потенціалом: "Україна - прекрасний приклад того, як можна вигідно використовувати сільськогосподарський потенціал, якщо правильно визначити рамки інвестицій". "Як і багато європейських країн, Україна постраждала від засухи, що змусило український уряд піти на обмежувальні заходи, ввести мораторій на експорт зерна. На G20 ми не можемо судити, наскільки доцільні були ці заходи, але ми б хотіли обговорити, як у випадку таких кліматичних криз можна координувати свої дії, щоб не вдаватися до таких надзвичайних заходів", - додало джерело.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас