Путін in Ukraine: без сюрпризів і без сенсу... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін in Ukraine: без сюрпризів і без сенсу...

2934
Візит в Україну прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна, використовуючи військову термінологію, залишив відчуття... холостого пострілу. І напередодні його, і в процесі, і до останньої хвилини всі очікували якогось відчутного результату, проте - марно.
Як і припускали більшість українських експертів і журналістів, основним питанням для обговорення під час візиту Путіна до Києва було питання приєднання України до Митного союзу РФ, Білорусі та Казахстану. Припущення підтвердилися.
Однак, вочевидь, України вирішила продемонструвати, якщо не категоричну відмову від приєднання, то, у всякому разі, неготовність наразі офіційно обговорювати цю тему.
Нестиковки почалися за тиждень до зустрічі
Візит Путіна на 12 квітня заздалегідь не планувався. В усякому разі, ще в березні в українських навколоурядових колах про це ніхто не говорив. Неофіційна інформація про візит з'явилася в пресі 1 квітня. Джерела в уряді України повідомили, що 12 квітня може бути проведено засідання міжурядового українсько-російського Комітету з питань економічного співробітництва.
Вже 5 квітня з'явилося підтвердження, що анонс приїзду Путіна не був першоквітневим жартом. Про очікуваний приїзд московського гостя повідомили прес-служби українського уряду і прем'єра РФ. Причому з московського повідомлення випливало, що Путін не збирається проводити засідання міжурядової комісії, а лише має намір погодити дату цієї зустрічі.
Однак, вже 6 квітня прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що наступного тижня (11-17 квітня) в Києві пройде це саме, чергове засідання. Враховуючи, що український прем'єр 13-го квітня планує вилетіти з чотириденним візитом до Китаю, здогадатися про яку дату він говорив було не складно.
У цьому випадку, схоже інформаційно "переміг" Путін. Засідання комітету 12 квітня так і не відбулося. Натомість було вирішено, що перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв і його російський колега Ігор Шувалов проведуть засідання "групи високого рівня", а також відбудеться зустріч співголів міжурядкомітета - прем'єрів Миколи Азарова і Володимира Путіна. Але це була, мабуть, єдина "перемога" прем'єра Росії 12 квітня в Київ.
І без Митного союзу Україні є що обговорювати
Засідання "групи високого рівня" відбулося вранці у вівторок. Причому з преси на короткий "протокол" на початку заходу запросили лише телеоператорів і фотокорів. Заявлений раніше підхід до преси після зустрічі скасували.
Ближче до 16.00 у Клубі Кабміну почалася зустріч прем'єр-міністрів двох країн.
У своєму вступному слові Микола Азаров, схоже, намагався показати присутнім членам російської делегації і журналістам, що для України питання вступу до Митного союзу не актуальне. І є більш серйозні проблеми двостороннього співробітництва, які потребують якнайшвидшого вирішення. Насамперед, відзначив Азаров необхідно, нарешті, вжити заходів щодо ліквідації або мінімізації обмежень у взаємній торгівлі. В цьому контексті він нагадав, що Росія досі не виділила квоти на безмитне ввезення цукру з України, обіцяні ще в середині минулого року. Також він підкреслив, що досі немає жодних кроків з боку РФ з підготовки нової угоди про закупівлю Україною газу та надання гарантій поставок газу для транзиту через Україну до Європи.
Азаров вкотре запросив російські компанії брати участь в модернізації ГТС і розробці альтернативних джерел газу в Україні, а також закликав уряд РФ прискорити роботу з оцінки активів підприємств для інтеграції, в тому числі, "Газпрому", щоб знайти оптимальний варіант для створення СП з "Нафтогазом". Говорив Азаров і про перспективи співпраці в транспортній, космічній сферах.
Про Митний союз український прем'єр згадав лише мимохідь. За його словами, Україна "спостерігає" за розвитком МС. Наче підкреслюючи небажання говорити про інтеграцію в МС, Азаров зробив акцент на планах співпраці з його членами на двосторонній основі. Нагадавши про обмеження в торгівлі з боку Росії (цукор і ще кілька позицій), український прем'єр висловив сподівання, що ці обмеження не будуть введені іншими країнами МС.
"Ми спостерігаємо за формуванням і розвитком Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану і безумовно розраховуємо, що набуття чинності Митного кодексу не зробить негативного впливу на умови торгово-економічного співробітництва Росії, а вживані кожною державою-членом цього союзу торгових обмежень в торгівлі з Україною не будуть поширюватись на інших учасників даного об'єднання", - сказав Азаров.
Він також підкреслив необхідність досягти договірного та правового врегулювання торговельних відносин з країнами МС відповідно до міжнародної практики і необхідності мінімізації збитків, які можуть послідувати в результаті перегляду спеціальних захисних і антидемпінгових заходів.
Хто про що, а Росія про Митний союз
В свою чергу, Володимир Путін, схоже, пропустив повз вуха весь спіч Азарова. Він не дав коментаря практично з жодного питання, порушеного українським прем'єром. Майже відразу російський прем'єр зосередився на рекламуванні Митного союзу і на тих плюсах, які може отримати від приєднання до нього Україна. І при цьому постарався розвіяти побоювання, що інтеграція України в МС може якось перешкодити її інтеграції в ЄС.
Прем'єр РФ заявив, що Україна немає підстав побоюватися проблем з Європейським Союзом у разі приєднання до Митного союзу. "Вони не повинні виникнути і не будуть виникати", - сказав Путін. Втім, цим гаслом і обмежився, не зміг докладно обґрунтувати свою думку.
Разом з цим, він розповів про досить значний виграш, який "світить" Україні в разі приєднання до МС . "Якщо подивитися на розрахунки експертів, то при просуванні на цьому шляху прямий виграш України буде складати десь, за нашими даними, від 6,5 до 9 млрд. дол на рік, маю на увазі зростаючі в цьому випадку можливості для цілих галузей України", - сказав він. У виграші, відзначив Путін, можуть бути такі галузі, як важке машинобудування, сільське господарство, металургійна, хімічна промисловість. "Річне зростання ВВП України складе 1,5-2% тільки від схвалених адміністративних рішень у сфері інтеграції у зв'язку з відкриттям ринків та зняттям обмежень", - сказав російський прем'єр. Втім, українська сторона, або як мінімум, громадськість вже звикла "включати" настороженість у тих випадках, коли брати-слов'яни намагаються впарити нам ЩОСЬ, при цьому особливо акцентуючи на безумовній вигоді для України.
І наче підкреслюючи, що його заяви є лише закликом "до подумати", підкреслив, що рішення про інтеграцію до Митного союзу України, безумовно, потрібно схвалювати з урахуванням оцінок експертів. "Все має відбуватися в рамках переговорного процесу з експертними оцінками. Причому із залученням експертів найрізноманітніших шкіл, напрямків, поглядів, з тим, щоб рішення ухвалювались, як кажуть у нас в народі, на ясне око", - сказав Путін і запросив Азарова 7 червня до Москви для участі в засіданні Комітету з економічного співробітництва. "До речі, я хочу вас запросити до Москви 7 червня для участі в черговому засіданні комітету з питань економічного співробітництва, де будуть наші колеги з Казахстану і Білорусі", - сказав Путін.
Враховуючи, що були згадані прем'єри країн МС, а засідання українсько-російського міжурядкомітету проходять зазвичай в кінці квітня, деякі присутні вирішили, що йдеться про засідання глав урядів Митного союзу. Такий варіант підтвердили і представники уряду Росії. Однак, пізніше в ході заяви для преси, після зустрічі прем'єрів, перший заступник Путіна, Шувалов уточнив, що 7 червня пройде саме двостороннє засідання. Тоді питання - що на ньому будуть робити колеги Путіна і Азарова з Казахстану та Білорусі? Такий формат раніше не застосовувався. Хоча, не виключено, що на цю ж дату призначено або буде призначено проведення в Москві якогось заходу по лінії Митного союзу.
За підсумками переговорів сказати було нічого
В результаті візиту Путіна до Києва 12 квітня виявилося, що головним учасникам зустрічі практично нічого сказати журналістам за результатами власне домовленостей.
Перші віце-прем'єри Клюєв та Шувалов, зробивши малозмістовні заяви для преси про те, що роботи багато, але вона не завжди виконується належними темпами через бюрократичні підходи, подякували пресі за увагу і з посмішками залишили зал для прес-конференції. І це незважаючи на те, що буквально перед початком зустрічі з журналістам прес-служба українського уряду повідомила, що передбачено по 2 питання від українських і російських ЗМІ. Відзначу, що заява Азарова, не кажучи вже про відповідь на питання, не планувалася спочатку. Також було скасовано і підхід до журналістів Путіна після його зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем.
Прес-секретар російського прем'єра практично в останній момент повідомив, що підхід скасовується через те, що співрозмовники вирішили продовжити зустріч.
Аргумент, втім, непереконливий. Напевно, причиною було все ж те, що Путіну не вдалося досягти очікуваного результату - хоч якоїсь конкретики від керівництва України про перспективу приєднання до Митного союзу.
Якщо було б що сказати - в російсько-українських VIP-ів знайшлася б можливість це зробити. Наприклад, 27 квітня 2010 року під час візиту до Києва Путін після зустрічі з Януковичем вирішив зробити підхід до преси фактично тільки, щоб зробити заяву про те, що Юлія Тимошенко, будучи прем'єр-міністром, не заперечувала проти продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту на території України. І той факт, що рішення зробити підхід було зроблено вже після півночі жодним чином його не зірвало. Тому що - була нагальна потреба озвучити і оперативно донести до громадськості певну інформацію. Підхід тоді організували екстрено, попередивши журналістів за 20 хвилин. Встигли на нього практично всі...
Під час нинішнього візиту високі сторони на переговорах, безумовно, подбали про відпочинок і спокій і журналістів, і громадськості, і експертів, і опозиції... Приводів турбувати нічний спокій двох країн, за підсумками візиту, цього разу не було...
Юрій Ходжаян
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас