Цукор дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор дорожчає

Аграрний ринок
933
Трапилося те, що передрікали аналітики. Запаси цукру українського виробництва виснажилися до квітня, а імпортна сировина - тростинний цукор - за квотою досі не завезено. Саме тому котирування українських переробних підприємств істотно відірвалися від світових цін на цукор і несуться вгору. Для порівняння. На Лондонській біржі ціна цукру нині не перевищує $703 за тонну. На українських заводах продукт пропонують по $941 за тонну, EXW. З ПДВ виходить близько 9 тис. грн. за тонну на прохідній цукрозаводу.
Наразі для зростання цін на цукор склалися об'єктивні причини. Перша - назрів дефіцит цукрового піску. Поки незрозуміло, який сегмент покупців так оживив попит на цукор, чи його просто притримують переробники. Ще в березні споживання білого піску не перевищувало 1 млн. т. Цікаво те, що виробництво цього продукту склало в минулому сезоні 1,545 тис. т, а це значить, що в засіках заводів мало залишитися близько 600 тис. т цукру. Такий обсяг складно реалізувати в такі короткі терміни, але все може бути. На початку цього року учасники ринку навіть турбувалися про те, що разом з 30% "тіньового" цукру може бути профіцит білого піску. Це загрожує обвалом цін, такі побоювання висловлював і сам міністр Мінагропроди Микола Присяжнюк. "Ми не повинні допустити надлишку цукру", - говорив він і активно домагався можливості експортувати 300 тис. т піску в Росію. Такий сценарій може і міг відбутися, але, очевидно, зацікавлені особи зробили все, щоб виробництво і продаж цукру залишилися рентабельним бізнесом. Зауважимо, що керівники деяких цукрових заводів відзначали, що собівартість переробки врожаю буряку-2010 не перевищує 6 грн. за 1 кг. З урахуванням нинішньої вартості на рівні 9 грн. за 1 кг нескладно припустити, який прибуток залишається у власників виробленого цукру. Логіка цього бізнесу підказує, що реалізувати цукор вигідніше ближче до травня - саме в цей час покупці звикли до зростання цін і нормально його сприймають, якщо до цього було зрозуміло, що власний цукор не зможе покрити внутрішні потреби протягом усього року. Вони, як відомо, становлять приблизно 1,8 млн. т.
Друга причина випливає з першої. Назрілий брак цукру не був заповнений. За квотою в 2011 р. Україна мала завезти 264 тис. т цукру-сирцю, з якого вийшло б не більше 250 тис. т цукру. Додаємо це до власного виробництва і отримуємо 1,795 млн. т цукру - той обсяг, який необхідний споживачам на рік. Але незважаючи на те, що уряд оголосив конкурс з видачі ліцензій на переробку напівфабрикату і навіть заявив про готовність придбати в Держрезерв 170 тис. т готового цукру, в цьому напрямку ще нічого не зроблено. "Заявки на участь в імпорті цукру-сирцю подали шість комерційних компаній, серед них компанія "Панда". Але підсумок розгляду заявок мені невідомий", - сказав гендиректор компанії "Укрцукор" Микола Ярчук. За його словами, цукрові заводи самі по собі не будуть ввозити цукор-сирець, оскільки вони не мають для цього достатньо коштів. "Цукрозаводи будуть здійснювати переробку напівфабрикату, тобто нададуть послуги компаніям-імпортерам цукру-сирцю", - сказав він.
Третя причина зростання цін - невигідність переробки цукру-сирцю при його поточній ринковій вартості. "Тонна напівфабрикату реалізується за ціною $574 за тонну. Після його доставки і переробки його собівартість зросте до $724 за тонну. У цьому випадку маржа переробників не перевищує $90 на тонні, що в принципі недостатньо привабливо", - говорить аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко.
Аналітик вважає, що протягом тижня-двох ціна цукру на цукрозаводах досягне тієї позначки, коли імпортерам буде вигідно завозити напівфабрикат і переробляти його. Вже найближчим часом ціна цукру на умовах EXW складе 9,5 тис. грн. за тонну. Це означає, що в роздрібних мережах білий пісок може подорожчати до 10-12 грн. за 1 кг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас