Світові ціни на шоколад зростуть через подорожчання какао-бобів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на шоколад зростуть через подорожчання какао-бобів

Аграрний ринок
428
Війна в Кот-д'Івуарі викликала різке зростання цін на какао-боби на світових ринках. Це може призвести до того, що на ринку скоро з'явиться багато фальсифікованого шоколаду.
На вартість какао-бобів впливають і інші чинники: це зміна клімату, проблеми з сезонними робітниками, підвищення собівартості виробництва через зростання цін на паливо та добрива, нестабільність на валютному ринку. В умовах підвищення цін на сировину будуть рости ціни на шоколадну продукцію.
Кот-д'Івуар щорічно експортує близько 1 млн. тонн какао-бобів, у той час як Гана, Нігерія і Камерун спільно продають близько 700 тис. тонн какао-бобів. Всього країни Західної Африки забезпечують 70% світового ринку какао. Крім того, певну кількість какао-бобів виробляють Індонезія, Малайзія, Бразилія, Мексика, Венесуела, пише Російська газета.
Не всі аналітики вважають, що нас очікує шоколадна криза. На думку голови Міжнародної організації з какао Жан-Марка Анга, профіцит какао складе 70 тис. тонн, незважаючи на напружену політичну обстановку в Кот-д'Івуарі - найбільшому виробнику цієї сільгоспкультури в світі.
Виробництво какао в Кот-д Івуарі досягло максимуму на рівні 1,45 млн. тонн в 2005-2006 роках і відтоді становило в середньому 1,2-1,4 млн тонн. Споживання теж залишається стійким, говорять трейдери і виробники. Обсяги переробки какао-бобів, що свідчать про рівень попиту на шоколад, за підсумками 2009-2010 років збільшаться на 4%, в 2010-2011 роках очікується підвищення ще на 3-4%.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас