Україна розраховує отримати 740 млн. євро, яких не вистачає на об'єкт "Укриття" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна розраховує отримати 740 млн. євро, яких не вистачає на об'єкт "Укриття"

201
Україна під час міжнародної конференції, присвяченої 25-й річниці Чорнобильської катастрофи, розраховує отримати 740 млн. євро, яких не вистачає на будівництво нового безпечного конфайнмента "Укриття" над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС.
Про це заявив сьогодні на прес-конференції міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога.
"19 квітня в Києві пройде конференція зі збору коштів на чорнобильські проекти. Учасники конференції планують зробити додаткові внески. Україна розраховує, що більша частина необхідних коштів буде виділена", - сказав Балога.
Він повідомив, що за підтримки світового співтовариства на ЧАЕС реалізується план заходів, головною метою якого є спорудження нового безпечного конфайнменту, також будується нове сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 і реалізуються проекти зі створення інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами. За словами Балоги, саме ці проекти фінансуються з міжнародних фондів, і дефіцит грошей наразі складає близько 740 млн. євро, які Україна планує отримати під час міжнародної конференції.
Крім того, міністр зазначив, що для того щоб повністю зняти ЧАЕС з експлуатації, потрібно звільнити всі енергоблоки від ядерного палива. "Поки залишається хоча б один паливний збірник, енергоблок вважається діючою ядерною установкою. На ній повинні працювати всі системи безпеки", - зазначив Балога.
Крім того, він сказав, що забезпечувати роботу системи має велика кількість персоналу, зараз це близько 3,5 тис. чол.
Водночас Балога відзначив необхідність повного зняття ЧАЕС з експлуатації в найближчі роки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас