Уряд готовий домовлятися з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд готовий домовлятися з МВФ

Казна та Політика
1000
Через місяць до Києва прибуде місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) з метою домовитися з урядом про підсумкову версію пенсійної реформи, повідомили в Мінфіні. Лише після її схвалення парламентом держава може отримати в червні від фонду $1,5 млрд. В тому, що пенсійний вік для жінок все ж буде підвищений, не сумніваються ні експерти, ні в парламентській більшості.
Уряд продовжить спроби виконати вимоги МВФ для того, щоб і далі отримувати фінансування. Третій транш кредиту фонду обсягом SDR 1 млрд ($1,5 млрд) очікується в червні, заявив учора директор департаменту управління держборгом і міжнародного співробітництва Міністерства фінансів Сергій Макацарія. Цей транш програми МВФ влада планувала отримати ще в березні. Проте через невиконання ключового умови фонду - проведення пенсійної реформи - видача кредиту була відкладена на невизначений термін.
За словами Макацарія, умови пенсійної реформи можуть бути переглянуті в ході роботи місії МВФ в Києві з 10 по 20 травня. "Ми повинні були до 15 квітня схвалити всі рішення щодо пенсійної реформи. Зараз цієї вимоги немає. В травні будемо дискутувати", - передало слова чиновника агентство "Інтерфакс-Україна". Пан Макацарія підкреслив, що ці $1,5 млрд планується направити в резерви Нацбанку. Однак від співпраці з МВФ залежить отримання Україною в поточному році для фінансування держбюджету кредиту Світового банку на $850 млн і в 2011-2013 роках позики в 690 млн євро від Європейського союзу.
Раніше МВФ вже погоджувався на корекцію вимог. У ході попереднього візиту місії фонду до Києва сторони домовилися уповільнити темпи підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго. Замість одноразового збільшення тарифів у квітні на 50% МВФ схвалив менше підвищення в 2 етапи: з 15 квітня - на 20%, а з 30 червня - на 10%.
Такий перегляд поки не схвалений Національною комісією регулювання електроенергетики. У Міністерстві соціальної політики не коментують можливі поступки фонду в пенсійному питанні. "Ми не є суб'єктом переговорів з МВФ, - заявив перший заступник міністра Василь Надрага. - Тільки скажу, що робота над реформою триває. Ми їздимо регіонами, спілкуємося з людьми, пояснюємо їм положення, збираємо зауваження. Тому пенсійна реформа поки перебуває на стадії обговорення".
В парламентській більшості відзначають, що зміни не стосуватимуться найбільш дискутованого аспекту реформи - підвищення терміну виходу жінок на пенсію з 55 до 60 років. "Необхідно розуміти, що пенсійна реформа потрібна не МВФ, а Україні. Але вона повинна зводитися не до набору фіскальних заходів зі зниження дефіциту Пенсійного фонду, а пропонувати механізми стимулювання людей зберігати працездатність і збільшення впливу трудового стажу на підсумкову пенсію", - говорить заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. За його словами, Верховна рада схвалить пенсійну реформу лише у разі її підтримки суспільством. "А підвищення пенсійного віку для жінок і, можливо, не тільки для них - це об'єктивна реальність, яка диктується світовими тенденціями, від цього не можна відмовитися", - відзначає він.
Економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук сумнівається, що МВФ погодиться на істотні поступки з пенсійної реформи. "Поки, за словами представників Мінфіну, поступка МВФ полягає в тому, що фонд не наполягає на ухваленні реформи до 15 квітня. Але це означає, що валютний фонд непохитний в інших своїх вимогах", - упевнений він. Ваврищук вважає, що отримання траншу МВФ буде відкладено на липень. "Нещодавно віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що пенсійна реформа буде схвалена в травні. В такому разі необхідно додати кілька тижнів на зміну Кабміном підзаконних актів та ще кілька тижнів на аналіз реформи в МВФ", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас