Прибуток женуть у капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток женуть у капітал

Казна та Політика
433
Минулої п'ятниці відбулося одразу кілька зборів акціонерів одних з найбільших українських банків. Так, акціонери Брокбізнесбанку 92% отриманого за 2010 р. прибутку направили на збільшення статутного капіталу (48,6 млн. грн.), а ще 8% (або 4,2 млн. грн.) - до резервного фонду. На зборах акціонерів ще одного банку з групи найбільших - Укрсоцбанку, було прийнято рішення про виплату дивідендів у розмірі 30% прибутку (8,7 млн. грн.) за минулий рік. Більшу частину коштів (20,2 млн. грн.) банк направив у резервні та інші фонди.
Експерти вважають, що приблизно так само будуть розпоряджатися своїми прибутками й інші банки першої і другої груп. Їхні заробітки за 2010 р. були незначні, в той час як у більшості з них капітал і резерви все ще потребують підживлення. Тому дивідендів акціонери банків практично не побачать. У ситуації з Укрсоцбанком, як вважають експерти, дивіденди згодом все одно повернуться в капітал. "На даному етапі, виходячи з нашого прогнозу зростання кредитного портфеля банку, ми вважаємо, що емітент в 2011 і 2012 рр. буде реінвестувати прибуток у капітал", - каже "і" Анастасія Туюкова, аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital. До того ж сума, яку Укрсоцбанк вирішив направити на дивіденди, настільки мала, що навіть не змогла вплинути на котирування акцій фінустанови на біржовому ринку. "Новина про дивіденди Укрсоцбанку нейтральна для ринку, оскільки в перерахунку на одну акцію оголошені дивіденди мізерно малі (0,07 коп. На акцію, що передбачає дивідендну прибутковість менше 0,01%)",- коментує старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. Тому, додає він, реальна мотивація рішення власників банку про виплату дивідендів не зовсім зрозуміла.
Втім, як повідомило джерело в банківських колах, цьому є логічне пояснення. На початку року уряд встановив для компаній з державною часткою базовий норматив з виплати дивідендів на рівні 30% від чистого прибутку за 2010 рік.
В Укрсоцбанку в процесі зведення реєстру акціонерів якраз виявилися кілька штук акцій, які належали державі. Фінустанова вирішила не уточнювати, що саме мається на увазі під компанією з держчасткою, а щоб уникнути проблем дотриматись формальностей і виплатити дивіденди. Ймовірно, що всі великі банки, так чи інакше, свій прибуток реінвестують в капітал і поповнять за рахунок неї резервні фонди. "На сьогоднішній момент банки в усьому світі дивіденди в основному не виплачують. Прибуток направляється на збільшення капіталу і резервів", - зазначає голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко. Не очікують масової виплати дивідендів і інші експерти. "Більшість банків буде направляти прибуток у капітал для формування резервів, необхідних для майбутнього зростання діяльності", - резюмує Анастасія Туюкова.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас