Україна зацікавлена ​​у проведенні найближчим часом оцінки активів "Газпрому" і "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зацікавлена ​​у проведенні найближчим часом оцінки активів "Газпрому" і "Нафтогазу"

Енергетика
146
Україна зацікавлена в тому, щоб найближчим часом провести оцінку активів ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров на російсько-українських переговорах у Києві, передає кореспондент РБК-Україна.
Він також зазначив, що необхідно визначити формат співпраці при можливому об'єднанні компаній.
Говорячи про перспективи створення спільних підприємств у нафтогазовій сфері, Азаров відзначив, що Україна "готова запропонувати морський шельф", а також альтернативні варіанти вироблення газу, в тому числі з вугільних хвостів.
Азаров також вважає за необхідне значно прискорити роботу з погодження нової газової угоди з Російською Федерацією. "Вважав би за необхідне значно прискорити роботу з погодження такої угоди (базова угода) ... Україна неухильно і в повному обсязі виконує прийняті на себе зобов'язання з транзиту газу до країн Європи", - сказав Азаров. Він зазначив, що розраховує на участь російських компаній у модернізації української ГТС і підтвердив намір України провести капітальну реконструкцію ГТС України з тим, щоб на третину збільшити обсяги прокачування російського газу в країни Європи.
Раніше, 1 квітня, "Нафтогаз України" оголосив тендер на проведення оцінки запасів і ресурсів нафти і газу 7 ділянок в Російській Федерації. Згідно з оголошенням, "Нафтогаз" проводить відкриті торги за оцінкою запасів і ресурсів нафти і газу ліцензійних ділянок ТОВ "Рената", ТОВ НК "Дельта-Нафта" в межах: Паньєльської площі, ділянки №3 гряди Чернишова та Хорейверської западини, Університетської площі, Тріпаньєльської площі, Північно-Мічаюської площі, Кабінтівісовської площі, Чіб’юського родовища на території республіки Комі РФ. Крім того, "Нафтогаз" хоче провести дослідження в галузі геодезії і розробки корисних копалин. Всі торги мають закінчитися 29 квітня, і роботи будуть проведені протягом 2011 року.
Зазначимо, міністр енергетики і вуглепрому України Юрій Бойко раніше заявляв, що РФ допустить "Нафтогаз" до видобутку необроблених родовищ газу на своїй території за умови створення спільного підприємства з "Газпромом".
Нагадаємо, 1 грудня 2010 р. Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і Ю.Бойко домовилися про створення двох спільних підприємств: з видобутку газу з вугільних пластів на території України та з розробки структури Паласу на шельфі Чорного моря. Раніше "Газпром" також повідомляв про можливість передачі родовища в Астраханській області в капітал спільного підприємства з "Нафтогазом України".
Як повідомлялося 18 листопада 2010 р. вартість оцінки активів "Нафтогазу" і "Газпрому", яка проводиться в рамках створення спільного підприємства, може скласти 7-10 млн дол.
Раніше Азаров оптимістично оцінював перспективи створення СП, але вважав, що переговори щодо його створення проходять недостатньо активно. На думку прем'єр-міністра, це зумовлено, перш за все, труднощами з активами СП.
Вперше пропозицію про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" висловив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на 30 квітня 2010 р. у Сочі на засіданні комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. Ця пропозиція викликала широке обговорення російської та української влади і експертів. Подальше обговорення питання відбувалося на найвищому політичному рівні. Так, Президент України Віктор Янукович заявив, що об'єднання "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" неможливо. У свою чергу Президент Росії Дмитро Медведєв нагадав, що "Газпром" коштує близько 150 (за нижньою оцінкою) або 200 (з високою оцінкою, відносно високою) млрд дол., а "Нафтогаз" "коштує трохи менше, при всій повазі до нього" .
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас