S&P поліпшило прогноз рейтингу Івано-Франківська до позитивного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P поліпшило прогноз рейтингу Івано-Франківська до позитивного

Казна та Політика
111
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) поліпшило прогноз рейтингу Івано-Франківська зі "стабільного" до "позитивного" у зв'язку зі зростанням доходів і стабільною підтримкою держбюджету, підтвердивши сам рейтинг на рівні "B-".
Як сказано в повідомленні агентства у вівторок, воно підвищило рейтинг міста за національною шкалою з "uaBBB-" до "uaBBB".
"Рівень рейтингів Івано-Франківська відображає нашу думку про високу залежність цього міста від політики суверенного уряду, відносно низький рівень добробуту, низькі показники ліквідності і ризики, пов'язані зі слабкими фінансовими результатами муніципальних підприємств", - указує S&P.
У той же час агентство відзначає, що вплив цих негативних факторів компенсується консервативними планами міста щодо запозичень, помірно-високими показниками виконання бюджету та високим рівнем економічної диверсифікації.
Як йдеться у повідомленні, показники добробуту міста порівняно низькі навіть за українськими мірками, однак економіка добре диверсифікована, що дозволило місту подолати економічну кризу і розраховувати на помірне економічне зростання в 2011-2012 рр. Згідно з базовим сценарієм S&P, що передбачає економічний підйом, в 2011-2012 рр. місто зможе виконати бюджет з невеликим поточним профіцитом.
S&P також припускає, що в середньостроковій перспективі капітальні видатки міста досягнуть приблизно 15% загальних доходів його бюджету. У зв'язку з цим у 2011-2013 рр. місто може виконати бюджет з дефіцитом з урахуванням капітальних витрат близько 2-3%.
Після своєчасного погашення облігацій у лютому 2011 року прямий борг Івано-Франківська становить всього 3% поточних доходів бюджету, і місто не планує значних прямих запозичень цього року, наголошується в повідомленні.
Агентство нагадує, що Івано-Франківськ надав гарантії по 17-річному кредиту Світового банку міському підприємству водопостачання та водовідведення, а також по кредиту обсягом EUR11,7 млн, наданому Європейським банком реконструкції та розвитку муніципальним підприємствам теплопостачання. За оцінками S&P, навіть у випадку повної вибірки цих кредитів борг до 2013 року не перевищить 30% загального обсягу доходів, хоча піддасть місто валютним ризикам у 2013 році, на який припадає термін першого платежу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас