Ефективних притиснув дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ефективних притиснув дефіцит

Енергетика
409
Вчора прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що до квітня 2011 р. чисельність загального керівництва апарату компанії скоротилася більш ніж удвічі - з 11 осіб (станом на 1 січня 2010 р.) до п'яти. Штатна кількість співробітників апарату НАК зменшилася за той же період з 686 осіб до 530 і втричі скоротилася кількість її структурних підрозділів.
"Таких результатів вдалося досягти за рахунок оптимізації структури управління компанії: усунення дублювання функцій між структурними підрозділами, відмови від виконання малоефективних функцій та запровадження автоматизованих систем документообігу, фінансового та економічного планування, удосконалення процесу прийняття управлінських рішень шляхом спрощення бюрократичних процедур", - пояснює прес-служба "Нафтогазу".
У повідомленні також йдеться, що оптимізація структури апарату НАК проводиться в рамках спільного плану заходів щодо реформування держхолдингу і "дозволить суттєво скоротити витрати на утримання персоналу, забезпечити прозорий розподіл відповідальностей і функціональних обов'язків, а також сприятиме підвищенню мотивації та продуктивності праці співробітників".
Але експерти вже багато говорять про інші, більш значущі проблеми "Нафтогазу", які заважають компанії ефективно працювати. Тяжке фінансове становище НАК не дозволяє модернізувати газотранспортну систему без залучення сторонніх інвесторів. За попередніми підрахунками, на реконструкцію потрібно не менше EUR3 млрд. тільки в найближчі три-п'ять років. При цьому чистий збиток "Нафтогазу" за підсумками 2010 р. досяг майже 21,5 млрд. грн., а фінансовий дефіцит в минулому році склав 60 млрд. грн.
Щоб знизити навантаження на держбюджет, уряд планував у квітні підвищити тарифи на газ для населення приблизно на 30%, щоб покрити фінансовий дефіцит "Нафтогазу", який в 2011 р. має бути скорочений до 8,5 млрд. грн. (близько $1,06 млрд.). Однак згодом від цієї ідеї в Кабміні відмовилися. А голова правління НАК Євген Бакулін повідомив про підготовку компанії до реструктуризації. "Ми розглядаємо кілька варіантів... Це і створення спільних підприємств, це і залучення іноземних інвестицій, це і можливий вихід на IPO...", - зазначив глава "Нафтогазу". Рішення про найбільш оптимальний варіант реструктуризації НАК буде приймати Міненерговугілля, після чого питання надійде на обговорення Кабміну. Та коли це відбудеться, в "Нафтогазі" поки не прогнозують.
Михайло Корчемкін, гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis, вважає, що IPO вимагатиме підвищення відповідальності керівництва "Нафтогазу", оскільки йому доведеться відповідати вже не тільки перед урядом, але і перед акціонерами. Також експерти вважають, що реструктуризація НАК позитивно позначиться на роботі вітчизняного нафтогазового сектора. "Свідченням непрозорості підходів у процесі створення НАК є відсутність галузевої та економічної логіки при цьому. Концентрація підприємств нафтогазового сектора під одним холдинговим дахом була спрямована на централізацію фінансових потоків галузі для їх непрозорого розподілу в інтересах тих чи інших політико-економічних груп впливу", - зазначають автори дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас