ЄС має намір змінити угоди про візи з Україною, РФ і Молдавією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС має намір змінити угоди про візи з Україною, РФ і Молдавією

Казна та Політика
1839
Рада міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ Європейського Союзу (ЄС) дозволила Єврокомісії розпочати переговори з Україною, Росією і Молдовою про зміни в угоди про спрощення візового режиму. Відповідне рішення прийнято на засіданні Ради 11 квітня в Люксембурзі, передає радіо "Свобода".
У той же час прес-служба Ради ЄС не повідомила подробиць щодо того, які зміни можуть бути внесені до угоди.
Нагадаємо, Верховна Рада України на вечірньому засіданні 5 квітня прийняла за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною і Європейським Союзом у візовій сфері", яка закликає зняти довгостроковий статус з перспективи введення ЄС безвізового режиму для громадян України. Відповідний проект (№7504 від 22.12.2010 р.) внесений народними депутатами України Тарасюком, Курпіль, Вечерком, Кириленком, Гасюк, Геращенко, Лемзою, підтримали 304 народні депутати.
Так, парламентарії схвалили заяву ВР, що містить оцінку нинішнього стану візових відносин між Україною та ЄС, а також низку рекомендацій інститутам ЄС щодо першочергових кроків у напрямку забезпечення рівних прав громадян України та громадян держав-членів ЄС на свободу пересування та вільного розвитку міжлюдських контактів.
У зокрема, як йдеться в тексті заяви, Верховна Рада України закликає ЄС: продемонструвати політичну волю і зняти довгостроковий статус з перспективи введення ЄС безвізового режиму для громадян України, включивши відповідне положення в майбутню Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Надати Україні можливу допомогу у виконанні Плану дій щодо лібералізації візового режиму ЄС для України; до введення безвізового режиму забезпечити неухильне виконання посольськими і консульськими установами держав-членів ЄС положень Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз. Скасувати плату за оформлення національних і шенгенських віз для громадян України; забезпечити обов'язковість надання пояснень заявнику у разі відмови у видачі візи відповідно до положень Візового кодексу ЄС.
Відзначимо, Кабінет міністрів України 16 лютого 2011 р. затвердив проект національного плану з виконання плану дій (ПД) за лібералізації візового режиму з ЄС. Документ передбачає, що наприкінці року Україна реалізує ПД і зможе просити ЄС про скасування шенгенських віз для українців.
Передбачалося, що Національний план з виконання ПД щодо лібералізації візового режиму ЄС для України повинен бути затверджений в найближчі дні указом Президента України Віктора Януковича. 36-сторінковий документ був складений з урахуванням заяв Януковича про те, що Україна незабаром завершить виконання ПД. Задекларовано, що всі пункти національного плану будуть здійснені не пізніше IV кварталу цього року.
Нагадаємо, 22 листопада 2010 р. Янукович заявив, що Україна виконає план дій щодо безвізового режиму з ЄС в 2011 р.
Раніше, 22 листопада 2010 р., ЄС надав Україні план дій щодо безвізового режиму для короткострокових поїздок.
Як повідомлялося, 28 травня 2010 р. представник ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що ЄС вважає необхідною умовою для скасування візового режиму між Україною та ЄС підвищення рівня життя в Україні. Він також додав, що у питанні скасування віз для українців дуже важливі економічна та соціальна складові.
Варто відзначити, в проекті програми економічних реформ України на 2010-2014 рр. міститься пункт, згідно з яким безвізовий режим між Україною та ЄС має бути впроваджений до кінця 2012 р.
Крім того, 25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва зробити запит на приєднання до ЄС. Також, Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розроблення дорожньої карти безвізового режиму для України.
Відзначимо, Україна і Європейський Союз почали безвізовий діалог в кінці 2008 р., практично відразу після того, як на Паризькому саміті було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас