Регіони захищають Раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіони захищають Раду

Казна та Політика
692
"Думаю, на початку літа, можливо, вже на цій сесії можна буде побачити цей проект у парламенті. Щоб восени, за рік до початку парламентської виборчої кампанії, ми точно мали закон, щоб це були єдині правила, які будуть застосовувати через рік, а не перед самим голосуванням", - поділився з журналістами міністр юстиції Олександр Лавринович.
Документ передбачає, що половину депутатів обиратимуть від політичних партій, іншу - по одномандатних округах. Для кандидатів від партій проектом передбачається 5%-ий виборчий бар'єр. Також у бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі не буде позиції "не підтримую кандидатів у народні депутати від жодної політичної партії", а в бюлетені для голосування в одномандатному окрузі позиції - "не підтримую жодного кандидата". Передбачається заборонити участь у виборах політичних блоків.
"Якщо проаналізувати плановані зміни до законодавства - вони всі на користь виключно Партії регіонів. Тепер видно, хто у нас замовляє музику", - зазначила у коментарі голова Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна. За її словами, багатьом українським політичним партіям 5%-ий бар'єр подолати буде нелегко. Вона заявила, що мета такої ініціативи влади - монополізувати політичний простір в країні. "Партія регіонів розуміє, що підвищення прохідного бар'єру відсіє дрібні парламентські партії та всіх, хто буде підростати поза парламентом: "Свободу", Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка та Сергія Тігіпка. Якщо, наприклад, БЮТ- "Батьківщина" пройде, то НУНС під питанням , для комуністів це теж стане проблемою. Блок Литвина не подолає і 3%, не те що 5%. Виходить, для Партії регіонів це дуже вигідно", - підкреслила вона.
У Блоці Юлії Тимошенко впевнені, що новий закон про вибори до Верховної Ради направлено на обмеження участі в них нинішньої опозиції. А партнери Партії регіонів по коаліції - Компартія і Блок Литвина - заявили, що підвищення прохідного бар'єру є дискримінацією, і обіцяли не голосувати за цей законопроект. Лідер Компартії Петро Симоненко взагалі порекомендував встановити нульовий бар'єр на виборах.
Регіонали заперечують порушення демократичних принципів при розробці нових виборчих правил. "Коли до нас на вибори приїжджали європейські спостерігачі, вони нас критикували за те, що у нас дуже багато різних партій. Їх реально багато. І в такому спектрі людям дуже важко. Тому потрібно з цим щось робити. А підвищення відсотка не позначиться на наших політичних сателітах. Чому? Тому що буде пропорційна система. Швидше за все, з відкритими списками. Тому ніякого зазіхання на демократію немає", - обурився в коментарі Валерій Бондик (ПР). При цьому Бондик поки не впевнений, що в парламенті вистачить голосів для ухвалення такої ініціативи і законопроекту в цілому.
Ірина Бекешкіна вважає, що якщо партія влади вирішила змінити правила виборів до парламенту, то доб'ється цього. "Тушок" у Раді багато. Можна пообіцяти округ або місце в списку, і вони підтримають, нікуди не дінуться. Навіть якщо комуністи не проголосують, так не факт, що не підтримають литвинівці. По-перше, Блоку Литвина це вигідно. Тому що по деяких округах їх представники можуть пройти", - підкреслила експерт.
У Всеукраїнському об'єднанні "Свобода" плани на виборчу кампанію не пов'язують з передбачуваними змінами в законодавстві. Нинішня ситуація зміниться в будь-якому разі, вважають у ВО "Свобода". "Скільки б влада не піднімала прохідний бар'єр - це тільки мобілізує наших виборців. Вони зрозуміють, що треба йти голосувати і посилювати підтримку. Ця ідея не допоможе партії влади зупинити прихід до парламенту нових політичних сил", - сказав член політради партії Юрій Сиротюк. "Чим більше зусиль докладемо, тим солодшою буде перемога. Ми до цього готові", - додав він.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас