Російські акціонери ТНК-BP зажадають від BP до 10 млрд дол компенсації збитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські акціонери ТНК-BP зажадають від BP до 10 млрд дол компенсації збитку

Енергетика
617
Російські акціонери ТНК-ВР - консорціум AAR - і сама компанія можуть подати позов до BP, якій належить друга половина ТНК-ВР. Російська газета "Комерсант" стверджує, що AAR і ТНК-ВР збираються вимагати від ВР від 5 до 10 мільярдів доларів компенсації збитків за порушення акціонерної угоди ТНК-ВР, в обхід якої британська компанія домовилася про створення стратегічного альянсу з "Роснафтою".
AAR ("Альфа-груп", Access Industries і "Ренова") і ТНК-ВР протягом двох тижнів збираються звернутися до суду Британських Віргінських островів, а потім і в Англійський суд.
ВР у січні 2011 року оголосила про угоду з "Роснафтою" з обміну акціями на 17 мільярдів доларів і розробки шельфу Арктики. В AAR виступили проти угоди, вважаючи, що BP таким чином порушила умови акціонерної угоди ТНК-ВР, за якою всі проекти в Росії та на Україні партнери реалізують через ТНК-ВР.
В результаті консорціум AAR звернувся до Високого суду Лондона, який заморозив операцію до остаточного рішення Стокгольмського арбітражу. В кінці березня трибунал вирішив, що ВР не мала права створювати стратегічний альянс з держкомпанією без схвалення ради директорів ТНК-ВР. Проте британська компанія ще раз звернулася до арбітражу з проханням все-таки дозволити обмін акціями з "Роснафтою".
Раніше газета The Financial Times повідомила, що BP спільно з "Роснафтою" може викупити частку російських акціонерів у ТНК-ВР, пише газета The Financial Times з посиланням на неназвані джерела. Можливим варіантом джерела видання також називають покупку частки AAR одноосібно "Роснафтою".
Газета "Ведомости" стверджує, що дані переговори перебувають на початковій стадії, а структура угоди ще не визначена. Не виключено, зазначає видання, що AAR спробує продати свою частку в ТНК-ВР виходячи з оцінки в 60 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас