У S&P сумніваються в хороших перспективах економіки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У S&P сумніваються в хороших перспективах економіки України

Казна та Політика
860
Складний інвестиційний клімат не дозволяє очікувати на швидке відновлення української економіки. За оцінками агентства Standard & Poor`s, ВВП України в нинішньому році виросте максимум на 3,8%. Водночас МВФ підтвердив вчора прогноз на рівні 4,5%, пояснивши це стабілізацією фінансової ситуації в країні. Українські експерти схиляються до підтримки висновків МВФ, проте визнають, що без збільшення припливу інвестицій повернення до високих темпів зростання ВВП неможливе.
Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки. Агентство Standard & Poor `s (S&P) вчора погіршило прогноз зростання ВВП України в поточному році з 4% до 3,8%, а інфляції - з 10% до 11%. Це найбільш консервативні висновки - агентство Moody `s, Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий банк очікують, що темпи відновлення української економіки будуть на рівні 4%.
Лише українські експерти більш оптимістичні: консенсус-прогноз Мінекономрозвитку становить 4,6%, а прем'єр-міністр Микола Азаров розраховує на збільшення ВВП на 5%. Агентство Fitch з жовтня не переглядав своїх очікувань підвищення ВВП на 4,5%. Прогноз S&P на 2012 рік залишається низьким: зростання ВВП на 4,5%, інфляція - 11%. Ці цифри на 2-3 відсоткових пункту гірші за оцінки української влади - зростання ВВП на 6,5% та інфляція всього 7,9%.
На відміну від Moody`s, у березневому звіті якого основними проблемами української економіки названі зростаюча частка проблемних активів у банківській системі і невизначеність співпраці з МВФ, в агентстві S&P погіршення прогнозу пояснюють відсутністю державних і приватних інвестицій в інфраструктуру. "Без серйозних змін в інституційній структурі реалізація нових проектів малоймовірна. На нашу думку, політичні конфлікти можуть зробити неможливим проведення будь-яких серйозних реформ у цій галузі в найближчому майбутньому", - відзначається у звіті. Тому S&P після чистого припливу в 2010 році в Україну $4,2 млрд прямих іноземних інвестицій в найближчі три роки чекає по $4 млрд у рік.
Низькі обсяги інвестицій не дозволять українській владі розраховувати на прискорення ВВП в 2013 році (прогноз - 4,2%). "У зв'язку із залежністю України від змін умов торгівлі та збереженням протягом тривалого часу дефіциту рахунку поточних операцій волатильність ВВП, яка спостерігалася раніше, може повторитися в майбутньому", - говориться у звіті. Песимізм S&P не поділяють у МВФ, який підтвердив прогноз зростання ВВП в поточному році на 4,5% і поліпшив його для 2012 року до 4,9%, пояснивши це позитивним впливом країн-експортерів енергоресурсів і стабілізацією фінансової системи України.
Українські експерти в цілому погоджуються з висновками S&P, хоча й очікують на вищі темпи економічного зростання. "В ситуації, коли Україна в основному фігурувала у світовій економічній пресі у зв'язку з обмеженнями експортерів, важко розраховувати на прихід нових інвесторів. Однак ті, хто вже працює в Україні, не змінюють планів", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. "Інвестори продовжують вкладення у виробництво в Україні, але їх обсяги набагато нижчі за потенціал. Принаймні, основні мотиви інвестування - утримання частки ринку, а не її збільшення", - говорить виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.
За оцінкою пані Бєлан, у 2011 році чистий приплив інвестицій складе $6 млрд (без урахування приватизації "Укртелекому"), а в 2012 році - $6,5 млрд: "Для прискорення економічного зростання і виходу на докризові темпи нам необхідний значно більший обсяг інвестицій, тому в найближчі три роки варто очікувати на зростання ВВП на рівні 4-5%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас