Американський адвокат Кучми назвав головну проблему захисту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський адвокат Кучми назвав головну проблему захисту

Кримінал
617
Американський адвокат колишнього Президента України Леоніда Кучми Алан Дершовіц наполягає на проведенні додаткової експертизи записів, переданих Генеральній прокуратурі екс-майором Державної служби охорони Миколою Мельниченком, які стосуються справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
Як передає кореспондент УНІАН, про це адвокат повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві.
За словами Дершовіца, головним є те, що колишній Президент України не винен. "Його підставили з допомогою сфальсифікованих свідчень і записів", - сказав адвокат.
Він заявив, що не вірить у справжність записів, і хотів би побачити і перевірити, чи є вони справжніми.
"Ми просимо спробувати відтворити науковий метод, яким користувалися ці нові експерти, які говорять, що можуть довести достовірність цих записів", - сказав Дершовіц.
"У нас є право мати своїх експертів, щоб провести такі ж дослідження", - додав він.
Дершовіц зазначив, що головною проблемою адвокатів Кучми є відсутність записів, наданих ГПУ Мельниченком, які можна було б проаналізувати. "Ми повинні отримати матеріали, і тоді зможемо рухатися далі", - додав адвокат.
Відповідаючи на запитання журналістів, він сказав, що не вірить, що захисту відмовлять в отриманні записів. "Це буде абсолютно несправедливо", - сказав Дершовіц.
За словами адвоката, така ситуація неприпустима для європейського суду, для міжнародного співтовариства. Він додав, що відмова у наданні стороні захисту доказів практикується в "поліцейських" державах.
Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" (№58 від 11 квітня 2011 року) Алан Дершовіц заявив, що адвокати мають ціле зібрання матеріалів, в якому викладені їхні сумніви та докази того, що в даному випадку неможливо зробити достовірний висновок про правдивість записів.
"Не я писав вашу Конституцію, в якій сказано, що не можна використовувати докази, отримані незаконним шляхом. Хоча це - не головний наш аргумент. Наш головний аргумент полягає в тому, що записи не є автентичними. І одна з причин їх несправжності - це спосіб, яким вони були зроблені. Вони були зроблені людиною (колишній майор Державної служби охорони Микола Мельниченко), який потім намагався їх продати, і він вирішував, що залишити, а що - стерти. Очевидно, що він дуже легко міг змінювати записи так, щоб на них залишилося те, що було вигідне йому. Тобто тут існує взаємозв'язок між тим, що ці записи були отримані незаконним чином, і їх достовірністю", - сказав адвокат.
За його словами, сьогодні в цифровому вигляді можна створити все, що завгодно. "Ще немає технології, яка дозволяла б визначити, чи змінювали щось у цифровому запису, чи ні. Особливо важко встановити істину, коли у нас немає оригінальних карт пам'яті і звукозаписного пристрою. І це не просто мій висновок - це висновок багатьох поважних експертів з судового використання цифрових записів. І є абсолютно чіткий міжнародний консенсус - неможливо визначити, наскільки автентичний той запис, про який йде мова ("плівки Мельниченка"). І ми зможемо це довести, поза сумнівом", - сказав Дершовіц.
22 березня перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно Кучми. За словами першого заступника генпрокурора, Кучма підозрюється в перевищенні влади, незаконних розпорядженнях керівництву МВС, які призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Кузьмін також повідомив, що Кучмі обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.
Крім того, Кузьмін заявив, що записи колишнього охоронця екс-президента України Кучми Мельниченка визнані речовими доказами у справах, порушених щодо вбивства Гонгадзе.
6 квітня перший заступник генерального прокурора повідомив, що після фоноскопічної експертизи записів Мельниченка встановлені голоси Кучми, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, спікера парламенту Володимира Литвина та екс-голови СБУ Леоніда Деркача.
Кузьмін підтвердив, що перш ніж використовувати "плівки Мельниченка" як речовий доказ, їх піддали додатковій експертизі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас