Експерт: Латвія не зможе ввести євро вчасно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Латвія не зможе ввести євро вчасно

Валюта
305
Інфляція, викликана зростанням цін, не дозволить Латвії виконати Маастрихтські критерії, щоб в 2014 році приєднатися до єврозони. Таку думку висловив керівник відділу з аналізу ринку Citadele Asset Management Зігурда Вайкуліс.
За словами експерта, порівняно низькі витрати на освіту, комунальні послуги та інші важливі сфери в Латвії об'єктивно стали причиною більш стрімкого зростання інфляції, ніж в інших країнах ЄС. "У зв'язку з нинішньою інфляцією у 4,2% ми не зможемо скоро опуститися до рівня Маастрихтських критеріїв у 3%. Це було б або "сліпою удачею", або результатом складних махінацій", - вважає Вайкуліс.
Він вказав, що на рівень цін у Латвії впливає подорожчання ресурсів, головним чином палива і продовольства, в усьому світі. До того ж Латвія на ці процеси реагує із запізненням на кілька місяців. А отже, зараз можна зробити прогноз, що показники інфляції в 2011 році трохи перевищать 5%. У кінці року і в наступному році може бути такий же рівень в 5%, що не збігається з прогнозом Мінфіну. А значить, Латвія не зможе виконати вимоги щодо введення євро. "Латвії доведеться штучно не підвищувати ціни на продовольство і зарплати. Це дуже складне завдання", - додав Вайкуліс.
Аналітик також заявив, що Банк Латвії пасивно спостерігає за зростанням інфляції в країні. "Банк Латвії - це беззуба структура, яка з натовпом своїх економістів давно виконує лише функцію дорогого консультанта", - дав свою оцінку Вайкуліс.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас