Богословська розраховує на перегляд газових угод між "Нафтогазом України" і "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богословська розраховує на перегляд газових угод між "Нафтогазом України" і "Газпромом"

Енергетика
240
Народний депутат України Інна Богословська, яка очолює тимчасову слідчу комісію (ТСК) парламенту з розслідування обставин підписання газових контрактів між Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" і компанією "Газпром" за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, розраховує на проведення переговорів з російською стороною щодо зміни умов угод від 19 січня 2009 року.
"Всі документи вказують на те, що це (підписання газових угод) було зроблено незаконно, і ми будемо вимагати від парламенту нового етапу переговорів з Росією і зміни умов газових контрактів", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у Києві в понеділок.
Богословська також нагадала, що стаття 8 контракту купівлі-продажу газу в 2009-2019 роках між "Нафтогазом України" і "Газпромом" містить можливість перегляду умов угод в Стокгольмському арбітражі.
"Сам газовий контракт дозволяє Україні порушувати питання перед протилежною стороною і доводити, що обстановка на газовому ринку змінюється й існуючі умови можуть бути змінені, і якщо сторони не можуть дійти до спільної думки, то йти через арбітражний суд за шведським правом", - підкреслила Богословська.
Раніше голова ТСК заявила про фальсифікацію екс-прем'єром Тимошенко директив на підписання газових контрактів між "Нафтогазом України" і "Газпромом" у січні 2009 року. За її даними, практично всі члени Кабінету міністрів відмовилися голосувати за запропоновані директиви, і прем'єр не мала прав на підписання документа, який дав підстави для укладання газових угод.
Як повідомлялося, нинішнє керівництво України неодноразово заявляло про необхідність перегляду формули ціни на газ у чинних до 2019 року угодах між "Нафтогазом України" і "Газпромом", вважаючи її вкрай невигідною для України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас