Порушено нову кримінальну справу проти Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порушено нову кримінальну справу проти Тимошенко

Кримінал
5412
Генеральна прокуратура порушила ще одну кримінальну справу стосовно екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо "газових контрактів" 2009 року, повідомив перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.
"Порушено кримінальну справу стосовно екс-прем'єра за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових контрактів у 2009 році", - сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко ще в лютому 2009 року ввів своїм указом рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про проведення Генеральною прокуратурою і Службою безпеки перевірки дотримання українськими посадовими особами українського законодавства при проведенні переговорів і укладанні з РФ контрактів щодо поставок і транзиту природного газу.
Генпрокуратурі та СБУ було доручено перевірити дотримання порядку підготовки і затвердження директив на переговори, а також дотримання самих директив при проведенні переговорів.
При цьому в рішенні РНБО наголошувалося, що одноособове визначення прем'єром Юлією Тимошенко директив для української делегації і низка умов підписаних контрактів несуть істотні ризики для України.
Зокрема, рада називала базову ціну на газ ($450 за 1000 куб. м) у формулі, затвердженій в контракті НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" на 2009-2019 роки, економічно не обґрунтованою та однією з найвищих у Європі.
Раніше стосовно Тимошенко були порушені дві кримінальні справи (за ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 210 Кримінального кодексу України), які згодом були об'єднані в одне провадження. Екс-прем'єру ставиться нецільове використання коштів, виділених в рамках Кіотського протоколу, а також перевищення влади та службових повноважень під час закупівлі під гарантії уряду та ввезення на територію України спеціалізованих медичних автомобілів "Опель Комбо". З Тимошенко взято підписку про невиїзд.
Генпрокуратура оголосила Тимошенко 21 лютого 2011 р. про закінчення досудового слідства у кримінальній справі за обвинуваченням у перевищенні службових повноважень, зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки та порушення бюджетного законодавства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас