Мрія Путіна отримає параметри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мрія Путіна отримає параметри

Енергетика
851
"Газпром" готується майбутнім літом озвучити обсяг інвестицій та остаточний маршрут газопроводу "Південний потік", яким плануються поставки газу в країни ЄС в обхід України. Про це повідомив минулої п'ятниці начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності російського холдингу Павло Одеров. "Зведене техніко-економічне обґрунтування за проектом на стадії завершення, влітку представимо його результати і остаточний маршрут", - сказав він.
На найвищому політичному рівні РФ впевнені в доцільності "Південного потоку", будівництво якого має мінімізувати транзитні ризики, пов'язані з експортом російського газу на найбільш прибуткові європейські ринки через українську територію. "Коли..."Південний потік" намагаються представити як спробу Москви підсадити Європу на відповідну енергетичну голку з Росії, це виглядає як нечесне і, може бути, абсолютно невиправдане маніпулювання. Це взаємовигідні та абсолютно, на мій погляд, деполітизовані в кінцевому підсумку речі", - вважає президент Росії Дмитро Медведєв.
Але з ним не згоден глава українського Міненерговугілля Юрій Бойко. Нещодавно він заявив, що "Південний потік" є не комерційним, а політичним проектом російських партнерів, які хочуть таким чином створити надлишок транзитних потужностей. "Нам це однозначно не вигідно. Ми спочатку говорили... що цей проект суперечить нашим національним інтересам. Попросту кажучи, він відбирає газ з наших труб... Ми працюємо і з Євросоюзом, і з російським партнером у тому напрямку, щоб цей проект не був здійснений. Він шкідливий для нас", - зазначив міністр.
Щоб спровокувати Росію відмовитися від "Південного потоку", в березні минулого року уряд ухвалив рішення про будівництво терміналу з прийому зрідженого природного газу на Чорноморському узбережжі. "Ми вважаємо, що така диверсифікація постачань газу буде додатковим фактором, який покаже нашим партнерам, що з нашою думкою потрібно рахуватися", - сказав Юрій Бойко.
А експерти наводять аргументи, що проект "Південний потік" - це блеф, затіяний російською стороною для отримання контролю над українською газотранспортною системою. Директор російського Фонду національної енергобезпеки Костянтин Симонов назвав "Південний потік" дорогим і непотрібним газопроводом. "Чому ми так б'ємося за ГТС? Не секрет, що у "Південного потоку" труба дуже дорога. Росія хотіла б уникнути будівництва дорогих і непотрібних газопроводів. Яка альтернатива "Південному потоку"? Я думаю, що українська ГТС. Тому ми й б'ємося, щоб уникнути дорогих фінансових рішень", - зазначив російський експерт.
За його словами, погодившись на газотранспортне спільне підприємство з "Газпромом", Україна могла б домогтися гарантій обсягів транзиту російського газу через українську ГТС. "Зараз в України немає повноцінних гарантій транзиту. Якщо ми реально ведемо мову про створення СП, то Україна має право сказати: хлопці, давайте пропишемо там поправки до контракту - пропишемо, щоб ці гарантії були повноцінними. Але спочатку потрібно принципово вирішити, що СП буде, а потім вдаватися в деталі", - сказав Костянтин Симонов.
Також експерти вказують на низку фактів, які ставлять під сумнів заяви російської влади і топ-менеджерів "Газпрому" про прогрес в реалізації "Південного потоку". "З "Південним потоком" не все добре", - констатує Михайло Крутіхін, партнер компанії RusEnergy. "Можна підписати цілу бібліотеку міжурядових угод, меморандумів та намірів, сформувати цілу купу компаній і нічого не добитися на ділі. Наприклад, більше 17 років йде формування і підписання документів з нафтопроводу Бургас - Александруполіс, а жодної труби не прокладено. Так само і з "Південним потоком", - сказав експерт.
Михайло Крутіхін пояснив, що знайти кошти на проект, який, за його підрахунками, може обійтися в $23 млрд., тільки для того, щоб замінити український транзит російського газу на якийсь інший маршрут, дуже непросто. "Я не можу уявити собі банки в Європі, які підпишуться на подібну авантюру", - сказав він.
Історія проекту "Південний потік"
У листопаді 2006 р. "Газпром" та Eni підписали Угоду про стратегічне партнерство, відповідно до якої "Газпром" отримав можливість c 2007 року здійснювати прямі поставки російського газу на італійський ринок. Відповідно до угоди, чинні контракти на постачання російського газу до Італії подовжені до 2035 р.
23 червня 2007 "Газпром" та Eni підписали Меморандум про взаєморозуміння з реалізації проекту "Південний потік". Меморандум визначив напрямки співпраці двох компаній в галузі проектування, фінансування, будівництва та управління "Південним потоком".
18 січня 2008 р. в Швейцарії була зареєстрована компанія спеціального призначення для будівництва морської частини газопроводу South Stream AG. Засновниками компанії на паритетній основі виступили "Газпром" і Eni.
У 2008-2010 рр. укладені міжурядові угоди про реалізацію проекту з Австрією, Болгарією, Угорщиною, Грецією, Сербією, Словенією та Хорватією. "Газпромом" підписані двосторонні угоди про співробітництво з реалізації проекту з уповноваженими національними компаніями: сербським ДП "Сербіягаз", Угорським банком розвитку (MFB), Болгарським енергетичним холдингом ЄАД, оператором грецької газотранспортної системи DESFA, австрійською OMV.
19 червня 2010 ВАТ "Газпром", Eni та французька енергетична компанія EDF підписали тристоронній меморандум, що передбачає входження EDF до складу акціонерів South Stream AG до кінця 2010 р. за рахунок зниження частки Eni у спільній проектної компанії. При цьому частка EDF складе не менше 10%.
У березні 2011 р. підписано меморандум про приєднання німецького Wintershall Holding з часткою 15% до реалізації морської ділянки проекту. Таким чином, з урахуванням досягнутої минулого літа домовленості про входження в проект французької EDF з часткою 10% за рахунок зниження частки Eni, після входження Wintershall участь італійської компанії в проекті скоротиться до 25%.
Попередній план передбачає, що морська ділянка газопроводу "Південний потік" пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна довжина чорноморської ділянки складе близько 900 км, максимальна глибина - більше 2 км, проектна потужність - 63 млрд. куб. м. Але ще остаточно не вирішено питання про континентальний маршрут "Південного потоку". Опрацьовуються три варіанти, які, так чи інакше, закінчуються в Італії: через Болгарію, далі Сербія - Угорщина - Австрія; через Болгарію і далі Сербія - Угорщина - Словенія - Італія; або Греція - південь Італії.
Світлана Долінчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас