Українці доплатять за чужий відпочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці доплатять за чужий відпочинок

1414
Ідея уряду створити в країні "туристичний банк" може закінчитися черговим розділом бюджетних коштів серед "правильних" турфірм і готелів.
В уряді замислилися над створенням чергового "спеціального" держбанку. Тепер на фінансову арену вирішили вивести туристичний напрямок, настільки актуальний напередодні футбольного Євро-2012.
"Держава повинна дати гроші, яких сьогодні немає в туристичного бізнесу. Згодом цей банк може бути реакцінований, додана додаткова підписка акцій, але перш за все держава має вкласти початковий статутний капітал", - розповів журналістам віце-прем'єр Борис Колесніков. За його словами, банк може бути створений на базі одного з рекапіталізованих банків.
"Спеціалізований банк передбачає створення "гарної упаковки" для рекапіталізованої фінустанови з метою її подальшого перепродажу приватному бізнесу", - розповів радник президента Української асоціації банків (УАБ) Олексій Кущ. При цьому, за його словами, основна проблема полягає в тому, що держава хоч і допомогла їм свого часу уникнути банкрутства (надавши свого часу матеріальну підтримку і здійснивши значні бюджетні вливання в статутний капітал даних фінустанов),і з застійного стану вивести ці банки так і не змогла.
Експерти сумніваються в тому, що держава не може бути ефективним власником комерційних структур. "Неможливість якісного управління чиновників будь-якими комерційними проектами в банківському секторі, наприклад, наочно демонструє діяльність "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", - відзначає Олексій Кущ.
Після рекапіталізації найголовніший ресурс - тимчасовий - був втрачений. Держава не задавала цим банкам якого-небудь конкретного напрямку роботи - до держпрограм їх не підключали. В результаті по закінченню більше двох років проблеми рекапіталізованих банків так і не розв'язалися. "Новий підхід дозволить "розкрутити" банк для залучення клієнтів", - вважає Олексій Кущ.
Борис Колесніков вважає, що держава повинна надати гроші на розвиток туристичної інфраструктури. Зокрема, банк збирається надавати підтримку компаніям, що займаються розвитком об'єктів туристичної інфраструктури, будівництвом готелів. Досвід турецької Анталії, де були продані на аукціонах земельні ділянки на першій лінії біля моря для будівництва туристичних об'єктів, а потім власники ділянок могли залучати під їх заставу кредити в туристичному банку, на думку віце-прем'єра, можна реалізувати і на західному узбережжі Криму.
Іншими словами, так уряд має намір компенсувати відсотки за кредитами компаніям, які будуть будувати готелі. На ці цілі, за словами віце-прем'єра, вже в 2012 році потрібно виділити 5 млрд гривень.
Нинішній середній рівень відсоткових ставок з корпоративних кредитів становить близько 17%. А окупність інфраструктурних туристичних об'єктів (готелів, санаторіїв) не менше 7-10 років. За схеми здешевлення кредитів для туристичної інфраструктури їх вартість, за оцінками експертів, може скоротитися до 10%. Питання в тому, кому дістануться ці "пільгові кредити".
Непрозорість їх розподілу з урахуванням суб'єктивних показників (як це спостерігається зараз все в тому ж аграрному секторі) здатна звести позитивний ефект від програми розвитку спецбанків до мінімуму. Не виключений варіант, коли компенсації за кредитами отримають тільки "потрібні" інвестори, що мають доступ до земельних ресурсів у Криму та інших рекреаційних зонах країни.
До речі, 5 млрд. грн. на компенсацію відсоткових ставок - сума дуже істотна. Для порівняння - в сільськогосподарському секторі аграрним підприємствам держава компенсує сьогодні близько 2,5-3 млрд. грн. ставок за кредитами.
Водночас представники великих комерційних банків до ідеї появи конкурентів "зі спеціалізацією" ставляться вкрай скептично. "За останній рік урядом було анонсовано близько п'яти різних проектів спецбанків, однак жоден з них так і не був доведений до розуму. Такі проекти комерційно окупатися не будуть. Адже, якщо розібратися, то йдеться не про банки з вузькою спеціалізацією, а про "позичкові каси", доступні для обраних. В міжнародній практиці функціонують всього два види вузькоспеціалізованих банків - інвестбанк і Агробанк. Всі інші - нежиттєздатні", - пояснив представник одного з іноземних банків, що працюють в Україні.
Олена Аркадьєва
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас